Památku UNESCO obehnal nevzhledný plot. Během rekonstrukce už nezmizí, jen se překryje plachtou

Olomoučané jsou v šoku z toho, jakým způsobem byla na Horním náměstí zahájena rekonstrukce morového sloupu Nejsvětější Trojice. Památku UNESCO obehnal nevzhledný plechový plot, a sociální sítě zaznamenaly množství nesouhlasných příspěvků a vzrušených diskusí.

„Je magnetem pro turisty z celého světa. Díky zápisu na seznam světového dědictví UNESCO láká do Olomouce turisty z Japonska, Číny nebo Jižní Koreje. Monumentální barokní Sloup Nejsvětější Tojice prošel velkou opravou naposledy v roce 2001. Z posledních monitorovacích zpráv však znovu vyvstala nutnost jeho rozsáhlého restaurování. Oprava unikátní památky má trvat až 990 dní,“ uvedla informaci o chystané rekonstrukci olomoucká radnice na webu města ve zveřejněné tiskové zprávě dne 4. dubna. Tehdy ještě Olomoučané netušili, čeho se za týden dočkají.

Dotazy lidí: Rekonstrukce už po dvaceti letech? A co ten plot?

Ještě před postavením plechového plotu se na sociálních sítích vzedmula vlna dotazů ohledně kvality náročné rekonstrukce, která proběhla v roce 2001 v souvislosti se zapsáním sloupu na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. „Není to silnice, kterou by ničily přetížené kamiony. Sloup měl podle mě vydržet minimálně sto let. A my jej po dvaceti letech rekonstruujeme znovu?“, ptal se na facebooku jeden z diskutujících.

Předtím byl sloup rekonstruován v letech 1972 až 1975.

„Jako majitel vysoce oceněné památky, zapsané do Seznamu Světového dědictví UNESCO 2. prosince 2000, musí město Olomouc plnit jasná pravidla a dodržovat striktní závazky. Shrnuje je Management plánu památky, který například určuje povinnost každoročních prohlídek sloupu a vyhotovení monitorovacích zpráv. Jejich návrhy připravuje Národní památkový ústav a na stůl je dostává městská rada, která o konkrétních výstupech rozhoduje. Zásadní restaurování památky proběhlo naposledy v letech 1999–2001. Renovaci tehdy odborně vedl olomoucký restaurátor Ladislav Werkmann. Práce, při kterých musel sejmout ze sloupu některé sochy v havarijním stavu, zabraly téměř rok a půl,“ informovala radnice.

Plot podle radnice zůstane, pouze jej překryjí bannery

Pak ale přišel nový týden a s ním i plechový plot, který Trojici rozhodně nesluší a zasahuje mnoho metrů do prostoru náměstí.  Doufám, že je to jen nějaký mezikrok a nakonec to těch 900 dní bude vypadat jinak. Nebo jsem naivní a fakt nikdo v 21. století neumí obehnat při rekonstrukci památku UNESCO tak, aby to aspoň trochu odpovídalo jejímu významu?,“ podivila se na svém profilu zastupitelka Dominika Kovaříková.

Vedení města si je nevzhlednosti plotu vědomo, podle slov náměstka pro kulturu a cestovní ruch chystá alespoň jeho zakrytí bannery. Oddělení marketingu magistrátu města Olomouce zpracovává návrh osazení plotu bannery, dle technických možností konstrukce plachtami nebo deskami, a podle konzultací s památkáři. Plot zůstat musí, poněvadž jde o staveniště, ale pracujeme na jeho vizuální stránce,“ uvedl pro Hanácké novinky náměstek primátora Viktor Tichák.

Vlastimil Blaťák