Mužská těla i hmyz. Malby Andreje Dúbravského od dubna vystaví olomoucká Telegraph Gallery

Telegraph Gallery uvede jednoho z nejvýraznějších představitelů současné slovenské umělecké scény malíře Andreje Dúbravského. Na výstavě s názvem GOOD BOY budou k vidění díla, ve kterých autor reflektuje ideály krásy v dnešní společnosti, ale také malby přírodních a zvířecích motivů odkazující k jeho životu na vesnici. Výstavu zahájí vernisáž ve čtvrtek 11. dubna v 18 hodin. V olomoucké Telegraph Gallery potrvá až do 25. července.

Výstava v olomoucké Telegraph Gallery bude sondou do dvou hlavních témat, kterými se mladý slovenský malíř aktuálně zabývá. Vedle figurativních zobrazení mužských těl nabídne také díla vyobrazující zvířecí a rostlinné elementy propojené v prostředí venkovské krajiny.

Při tvorbě děl vystavených v Telegraph Gallery se Dúbravský inspiroval rokokovými výjevy, jejichž prostřednictvím se zamýšlí nad tématy krásy v umění z historické i soudobé perspektivy. „Jako společnost se nacházíme v době, kdy jsme posedlí vlastním tělem a máme neustálé nutkání ho veřejně prezentovat na sociálních sítích, ale zároveň nás traumatizuje nedovolený vstup do intimního prostoru. Dúbravský ve svojí tvorbě reflektuje současné vlivy rétoriky fitness životního stylu, stereotypů dokonalého vzhledu, fatshamingu, hnutí body positivity a plus size kampaní světových módních značek,“ uvedla kurátorka výstavy Erika Kovačičová.

Výstava se uskuteční v době, kdy kulturní a uměleckou scénou na Slovensku ovlivňují rozhodnutí ministerstva kultury a jeho šéfky Šimkovičové

Dúbravský střídavě s Bratislavou, New Yorkem a rezidencemi po celém světě žije na vesnici na jihozápadě Slovenska. Výstavu doplní také ekologicky laděná díla s tématikou přírodních motivů, kterými se autor nechává obklopovat na své venkovské usedlosti. V malbách housenek, včel a slepic malíř znovuobjevuje romantické tendence, které se mísí s malířskou expresí a impresionistickým zachycením atmosféry. Dúbravský často při svých výstavách narušuje sterilní prostředí galerie a vytváří divácky atraktivní zážitkové prostorové instalace. „Součástí architektury výstavy bude také instalace odkazující k venkovskému stavení. Nabídne pohled do mého světa na vesnici, kde jsem mentálně ukotvený a který moji tvorbu v současnosti hodně ovlivňuje,“ popsal Dúbravský.

Výstava progresivního slovenského umělce se uskuteční v době, kdy současnou kulturní a uměleckou scénou na Slovensku ovlivňují rozhodnutí ministerstva kultury a jeho šéfky Martiny Šimkovičové, kterou umělecká obec obviňuje z cenzury a homofobie. „Jsem moc rád, že jako česká soukromá galerie si můžeme dovolit uspořádat výstavu děl významného autora, která by na Slovensku jako kontroverzní svojí queer tématikou nezískala podporu ani prostor,“ dodal šéfkurátor Telegraph Gallery Mira Macík.

Andrej Dúbravský je absolventem ateliéru Malby Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. Má za sebou řadu výstav v České republice a na Slovensku, ale také úspěšné zahraniční projekty, například ve významné berlínské galerii DITTRICH & SCHLECHTRIEM nebo angažmá v New Yorku.

Praktické informace

Telegraph Gallery připravuje také komentované prohlídky s autorem a prezentaci umělce v rámci akce Ekologické dny Olomouc, která se uskuteční 17. 4. v 18 hodin. V prezentaci se autor zaměří také na život na vesnici, pěstování rostlin a chov zvířat, což jsou témata spjata s jeho tvorbou. Telegraph Gallery je otevřena v úterý až pátek od 9 do 19 hodin, v sobotu a neděli od 10 do 18 hodin. Vstup na výstavu je 50 Kč, pro členy Telegraph clubu zdarma. Komentované prohlídky jsou zdarma.

GOOD BOY
11. 4. – 25. 7. 2024 (vernisáž 11. 4. 2024 v 18 hodin)
Kurátoři výstavy: Mira Macík, Erika Kovačičová
Grafický design: Jakub Kovařík

 

Mira Macík