Johanna Nejedlová v Olomouci: kauza Dominika Feriho pomohla veřejnosti pochopit, co je skutečně znásilnění

V rámci neziskové organizace Konsent a s Amnesty International celá léta bojovala o redefinici znásilnění, nyní si Johanna Nejedlová může odškrtnout významný úspěch. Poslanecká sněmovna poslala příslušný zákon do Senátu, a znásilněním tak nově bude jakýkoli sex s absencí souhlasu, ne jenom ten násilný. „Vnímání veřejnosti v této věci významně pomohl i případ Dominika Feriho,“ říká Nejedlová.

Úterní očekávaná návštěva jedničky kandidátky Zelených do Evropského parlamentu Johanny Nejedlové v Olomouci se i pod vlivem čerstvého rozsudku v kauze Dominika Feriho nesla také ve znamení problematiky, které se dlouhodobě věnuje. „Tři roky jsem pracovala na tom, aby se změnila definice znásilnění. Aby hlavní skutkovou podstatou nebylo násilí, ale to, jestli byl sex dobrovolný,“ říká Johanna Nejedlová. I díky Feriho kauze se problematika dostala do veřejné diskuse, a Česká republika je nyní velmi blízko tomu, aby bylo znásilnění redefinováno v zákoně.

Proč je redefinice znásilnění pro Českou republiku nutná?

Hlavním smyslem změny zákona je prevence, nikoli aby více lidí sedělo ve vězení. Chceme, aby se dělo méně znásilnění. Český zákon ale dosud nepokrýval nesouhlasný sex, na rozdíl od šestnácti jiných států Evropy, které už měly definici znásilnění postavenou právě na absenci souhlasu. Naše právní norma byla zastaralá. Definice znásilnění se pochopitelně vyvíjely v čase, byly doby, kdy například nebylo možné znásilnit manželku, a až někdy od roku 2010 je v Česku možné znásilnit muže.

Nový zákon míří do Senátu, projde?

Poslanecká sněmovna novou definici schválila před dvěma týdny. Nakonec bylo pro 168 poslanců a nikdo proti, tedy čekáme, že projde hladce i Senátem. Jsou za tím léta usilovné práce, ale i kompromisy.

Překvapuje mě, že není v tomto smyslu české právo harmonizováno s Evropskou Unií.

Bohužel zrovna znásilnění nepodléhá harmonizaci. Vyjednávala se nová směrnice o násilí na ženách, kterou představila Evropská komise loni na Mezinárodní den žen. Byl tam i paragraf, který se věnoval znásilnění a hovořil právě o tom, že sex bez souhlasu je znásilnění. Některé státy včetně Česka ale byly proti tomu, a tato pasáž nakonec ze směrnice vypadla. Proti byly i Německo a Francie.

A české ministerstvo spravedlnosti?

Evropa neharmonizuje, a naše ministerstvo spravedlnosti dlouho nechtělo nic dělat a čekalo, co bude v té směrnici. Současně jsme ale viděli, že tuto pasáž blokují.

Jak se na celé věci projevila kauza Dominika Feriho?

Věřím, že přispěl právě i tlak veřejnosti, nebo skandální kauzy, o kterých jsme mohli v posledních měsících číst. Povědomí kolem kauzy Dominika Feriho pomohlo společnosti lépe pochopit, co je vůbec tématem. Kontext rozsudku, který v kauze Dominika Feriho padl, je velmi důležitý – právě proto, že za současné právní úpravy se celá řada případů vůbec nedostala před soud. Nová definice povede k tomu, že bude možné odstíhat více podobných případů.

Je trest pro Dominika Feriho exemplární?

Není. Tři roky za několik znásilnění mi nepřijde jako exemplární trest. V Británii by to byla dvojnásobná až trojnásobná trestní sazba. Tři roky ale pro mladého člověka nejsou ani málo.

Vlastimil Blaťák