Interní info o prodeji Sigmy: Spolek nechtěl osobní jednání, primátor se pak nezúčastnil schůzky investorů s městem

Velmi pozoruhodné informace se daří získávat o probíhajících jednáních americké investorské skupiny Blue Crow Sports Group s olomouckou fotbalovou Sigmou. Investor chce kromě zaplacení kupní ceny nabídnout roční rozpočet na úrovni 150 milionů ročně, postoj k jednání je ale ze strany vedení spolku Sigma a města značně rozpačitý.

Ze zákulisí fotbalového klubu prosakují znepokojivé informace o podivném způsobu jednání s potenciálním investorem, americkou společností Blue Crow Sports Group. Podle informací, které jsou Hanáckým novinkám k dispozici, mělo proběhnout jednání investorské skupiny s představiteli klubu, nestalo se tak ale.

Spolek Sigma si údajně nepřál osobní jednání a nechal si nabídku pouze zaslat. Setkání investorů se spolkem jako majoritním vlastníkem akcií fotbalového klubu a jednání tak nakonec vůbec neproběhlo.

O celé nabídce, zaslané korespondenčně, a o rozhodnutí, jestli v jednáních pokračovat, má spolek hlasovat příští týden v úterý.

Jednání s městem: bez primátora, ale jaká je role Miroslava Ferance?

Stále zřetelněji pak vystupuje během jednání o prodeji klubu do popředí jméno Milana Ferance, člena dozorční rady akciové společnosti Sigma.

Narychlo svolané jednání americké investorské skupiny alespoň s minoritním akcionářem – tedy s městem Olomouc – proběhlo v pátek, mělo se však nečekaně odehrát bez přítomnosti primátora Miroslava Žbánka, kterého Milan Feranec zastupoval.

Ten na sociální síti schůzku potvrdil, podle jeho vyjádření se však na schůzce vůbec nejednalo o nabídce. Páteční jednání s městem bylo na žádost BCSG. Představili svoje působení v Laganes a Cancunu. Město sdělilo svůj zájem na dlouhodobém fungování Sigmy a jeji financni stabilitě. Žádná nabídka se neprobírala, nebyl důvod. Město není stranou transakce,“ uvedl Milan Feranec v komentáři na facebooku Ultras Sigma pod příspěvkem, který se podivuje nad způsobem, kterým se o nabídce investora v Olomouci jedná.

Jak je to tedy? Skutečně s Američany vlastně nikdo nejedná?

Pokud spolek Sigma odmítl osobní jednání, a na náhradní schůzce s městem se nabídka amerických investorů ani neřešila, vyvstává otázka, jestli Sigma po vstupu investora vůbec touží.

Na zmíněné páteční schůzce se přitom sešla pozoruhodná sestava: místo, aby se Američané potkali s členy výboru spolku, seděli naproti nim člen dozorčí rady klubu a na schůzce zřejmě zástupce primátora města Milan Feranec, náměstkyně primátora Miroslava Ferancová, člen dozorčí rady akciovky Sigma Martin Major, alespoň Jakub Beneš za spolek, a nakonec předseda představenstva akciovky Sigma Petr Konečný.

Následně po schůzce se v médiích objevila informace, že BCSG nabízejí za Sigmu jen okolo padesáti milionů. Podle informací, kterými disponují Hanácké novinky, je však nabídka mnohem velkorysejší.

51% akcií a 150 milionů ročně do rozpočtu

Nabídka Blue Crow Sports Group údajně zní na odkup 51% akcií klubu, město i spolek by si tedy v organizaci ponechaly menšinové podíly. Kupní cena není známa, zřejmě je ale výrazně vyšší, než 50 milionů korun, jak bylo uvedeno v jiných médiích.

Kromě toho se Američané zavazují do nejbližších let nalít do rozpočtu Sigmy okolo 2 milionů euro po dobu několika let – tedy okolo 50 milionů korun, a celkově zajistit roční rozpočet ve výši circa 150 milionů, čímž by se Sigma zařadila mezi kluby s nejvyšším rozpočtem v Česku.

Společnost, sídlící v Houstonu, již vlastní fotbalové kluby v celém světě, jmenovitě mexický Cancún, arabskou Dubaj, španělské béčko slavného Realu Madris Leganés, a Vyškov.

Vlastimil Blaťák