Cyklistický Závod národů letos poprvé v ČR, odstartuje v Prostějově

Závod ORLEN Nations Race letos začne 15. května v České republice, kde cyklisté pojedou dvě etapy, Prostějov – Bouzov a Přerov – Nový Hrozenkov. Později pojedou cyklisté přes Slovensko a Polsko, finále se uskuteční 19. května v Polsku u hotelu Arłamów.

Závod pro národní výběry do 23 let se zatím vždycky konal na východ od našich hranic, letos už ale zavítá i do Česka. Klání je součástí tzv. Poháru národů, který patří pro mladé jezdce do nejvyšší kategorie. První etapa závodu odstartuje v Prostějově, poté by cyklisté měli projet i Olomoucí. Na podrobný itinerář etap se zatím čeká.

„Tato akce má dle mých informací již bohatou historii a velkou fanouškovskou základnu. Závod je součástí prestižního UCI Nations Cup U23. Mládežníci reprezentující své národní týmy stojí na startu, nemají rádiové spojení, takže sportovní ředitelé mají mnohem méně možností „kontrolovat“ tým, což se promítá do atraktivity závodu,“ říká náměstek primátora města Prostějova Jiří Rozehnal s tím, že právě jedna z etap startuje letos v našem městě.

„To je druh závodů, které si pamatuji. Musíte se umět rozhodovat, riskovat a hledat nekonvenční řešení. Tady vítězí ti nejlepší a nejchytřejší. A to je dobře, protože ORLEN Nations Race je také akce, kterou sledují všichni v profesionálním pelotonu. Historie ukazuje, že hvězdy našeho závodu později dělají kariéru ve World Tour a nejlepším příkladem je Olav Kooij, který zde vyhrál jako mládežnický jezdec a nyní má na kontě přes 30 triumfů v profesionálním pelotonu. Zajímavé je, že jeden z nich zahrnuje úsek Tour de Pologne,“ dodává Czesław Lang, olympijský vicemistr z Moskvy a majitel pořádající agentury Lang Team.

Lenka Pěkná