Od narození TGM dnes uplynulo 174 let. Vzpomněli si pouze v Přerově a v Litovli

„Tatíčkova“ oblíbená písnička „Ach synku, synku…“ zazněla dnes – v podání na trubku – na Masarykově náměstí v Přerově. Radní města a zástupci Československé obce legionářské si položením květin u pamětní desky symbolicky vzpomněli na prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, od jehož narození uplynulo právě dnes 174 let. Jinde v regionu Masaryka většinou ignorovali.

Zběžná rešerše po webech středomoravských radnic ukazuje, že na narozeniny prvního československého prezidenta si politici většinou ani nevzpomněli. Litovelští radní položili alespoň kytici k pomníku, Přerov pak pojal připomínku lidsky a civilně a na Masarykově náměstí zazněla píseň Ach synku synku.

Ostatní města, včetně krajské metropole, si na narozeniny nepotrpí. V Uničově se píše jen o tom, že silnice na Troubelice bude od pondělí 11. března neprůjezdná. V Prostějově dnes radnice vydala tiskovou zprávu Vyberte grafický návrh na ztvárnění trafostanice, v Olomouci píší radniční píáristé o tom, že Parkování ve městě kontroluje speciální vozidlo, radary v Chomoutově a Chválkovicích se osvědčily.

Miroslav Hladiš