Digitalizace pronásleduje už i popeláře. Přerov chce čipovat popelnice, musí kvůli tomu koupit 2500 nových

Dva a půl tisíce odpadových nádob v Přerově a jeho místních částech projde od poloviny března výměnou – všechny plechové budou postupně měněny za plastové. Jedná se o popelnice u rodinných domů o objemu 110 litrů, za které dostanou Přerované nové černé plastové nádoby o objemu 120 litrů. Důvodem je čipování – a čip nejde umístit do plechu.

„Plastové popelnice jsou podle také praktičtější, odolnější a snadněji udržovatelné než kovové,“ tvrdí jednatel Technických služeb města Přerova Petr Měřínský.

2500 nových popelnic. Čipování se řeší umístěním plastového puku do předem připraveného otvoru

Pro majitele domů výměna „kus za kus“ neznamená žádnou změnu. Při svozu jim bude jednoduše stará popelnice vyměněna za novou. „U rodinných domů je okolo 5 tisíc odpadových nádob, zhruba polovina z nich je plastová. Čili ty dostanou už jen nový čip,“ popsal systém Petr Kavka z technických služeb. A v této souvislosti prosí občany o součinnost, která by měla spočívat v tom, že nechají v době vývozu odpadu po dobu až dvou dnů všechny popelnice před domem. „Bude pro nás tak jednodušší dostat se ke každé nádobě a nainstalovat do ní čip,“ dodal Kavka.

S čipy už má Přerov zkušenosti z minulého roku, kdy bylo tímto způsobem označeno 2200 kontejnerů na veřejně přístupných místech a 1500 nádob u firem. „Čipy pomáhají k lepší evidenci výsypů a k efektivnějšímu plánování tras. Jakmile budeme mít všechny tyto informace pohromadě, můžeme s nimi účinně pracovat,“ myslí si jednatel Měřínský.

Samotné čipování probíhá umístěním plastového puku o velikosti přibližně 3 centimetry do předem připraveného otvoru, kterým jsou odpadové nádoby vybavené již z výroby. Následně je do pořízeného software načteno číslo čipu a zanesena informace o typu nádoby, druhu odpadu a přesné GPS pozici.

Vlastimil Blaťák