Zvířetníkové světlo i roj Akvaridy z Halleyovy komety. Jaro nabídne na obloze fantastickou show

Takzvaný mikroúplněk, který bude pozorovatelný v sobotu 24. února, bude jen předehrou k velkolepému představení, které si pro nás toto jaro nachystá obloha. Těšit se můžete i na zvířetníkové světlo a prach z Halleyovy komety.

V sobotu 24. února 2024 nastane mikroúplněk. Tehdy bude náš nebeský souputník, obíhající Zemi v elipse, nejdále od naší modré planety, na nejzazším bodě svého apogea (odzemí) asi 406 700 tisíc kilometrů daleko. Ze Země se bude zdát, že je Měsíc menší a méně zářivější než obvykle.

Zvířetníkové světlo je vidět za soumraku

Kolem jarní rovnodennosti (letos 20. března 2024 v 4:06) nastává zvláštní astronomický jev. Při dobrých světelných podmínkách (obloha bez světelného znečištění) lze pozorovat tzv. zvířetníkové světlo. Jedná se o sluneční světlo rozptýlené na částicích meziplanetární hmoty v rovině Sluneční soustavy. Částice, s rozměry 0,001 – 0,1 milimetru, pocházejí hlavně z ohonů komet nebo z drcených meteoritů. Zjednodušeně řečeno, jde o prach v okolí Slunce soustředěný do rozsáhlého disku, na který se ze Země díváme z boku. Jev získal název kvůli tomu, že jsou tyto částice rozprostřeny zejména v rovině Sluneční soustavy a ekliptiky – světelný kužel se tak promítá na oblohu do zvířetníkových souhvězdí. Když zapadne Slunce, skončí soumrak a obloha ztmavne. Tehdy lze nad západním obzorem proti hvězdnému pozadí najít mlhavý kužel neostré záře. Kužel se navíc na konci března a počátkem dubna na opravdu tmavé obloze nese až k hvězdokupě Plejády a vytváří se slabým obloukem zimní Mléčné dráhy pozoruhodnou kompozici. V období kolem jarní rovnodennosti lze u nás zvířetníkové světlo pozorovat po soumraku nad západním obzorem. Dopoučujeme pozorování světla zvířetníku v některé z oblasti tmavé oblohy, kterou najdete například v Jeseníkách.

Lyridy budou aktivní ve druhé polovině dubna

V druhé polovině dubna rozzáří hvězdou oblohu meteorický roj Lyridy. Běžná hodinová frekvence v maximu dosahuje 20 meteorů za hodinu, ale výjimečně stoupá i k několikanásobku běžné frekvence. Nejaktivnější budou 16. – 25. dubna; maximum se pak očekává 22. dubna 2024 v 9 hodin. Avšak na příznivé podmínky se letos těšit nemůžeme, pozorování bude rušit světlo Měsíce, který se zrovna dostane do fáze úplňku. Ale nemusíte být smutní – Měsíc nám to vynahradí tzv. popelavým svitem. Nastane ve středu 10. dubna 2024 nízko nad západním obzorem, kdy bude možné pozorovat úzký měsíční srpek a jeho přímo neosvětlenou část zbylého disku. Jde vlastně o sluneční světlo odražené Zemí k Měsíci a zase zpět.

Prach z Halleyovy komety: ideální podmínky k pozorování

Během května nastanou vynikající podmínky k pozorování ledo-prachových částic, které za sebou zanechá při svém průletu kolem Slunce nejslavnější vlasatice ze všech – Halleyova kometa (1P/Halley). Meteorický roj eta Akvarid je aktivní od 19. dubna do 28. května. Maximum v roce 2024 připadá na noc z 5. na 6. května. Meteory vylétají ze souhvězdí Vodnáře (latinsky Aquarius) z blízkosti hvězdy označené řeckým písmenem éta – odtud pochází jejich název. K pozorování budete mít letos vynikající podmínky – Měsíc bude ve fázi jen 2 dny před novem, nebude tedy prakticky vidět a meteory má smysl má sledovat od 3. hodiny ranní až do rozbřesku. Najděte si místo nerušené světelným znečištěním s dobrým výhledem především na východní obzor.

Martin Svoboda