Zájem Blue Crow Sports Group o fotbalovou Sigmu: Jde o Andrův stadión?

Zájem investorské skupiny Blue Crow Sports Group o Sigmu Olomouc může mít prozaický důvod: Andrův stadion. Skupina vlastní v České republice kometu druhé nejvyšší soutěže Vyškov, ten ale do nejvyšší ligy postoupit nemůže kvůli nevyhovujícímu zázemí. Spolupráce obou klubů by tak byla nejjednodušším řešením, pro hraje i geografická blízkost.

Když se počátkem února objevil v Olomouci Jeff Luhnow, výkonný ředitel americké společnosti Blue Crow Sports Group, veřejnost zpozorněla. Poslední zájemce o fotbalovou Sigmu, opavský podnikatel Lukáš Urbanec, projevil zájem v roce 2018. Po dlouhých šesti letech může ležet na stole nabídka, která dává smysl. Blue Crow Sports Group již totiž v České republice vlastní vyškovský fotbal, a mimo jiné také španělský klub Leganés, béčko Realu Madrid. „Jednání jsou na úplném začátku, proběhla úvodní představovací schůzka, ještě tedy není moc co komentovat,“ uvedl pro Hanácké novinky mluvčí Sigmy Olomouc Jiří Fišara.

Neuvěřitelný vzestup Vyškova: až do roku 2014 hrál klub nejvýše divizi

Fotbalový klub z Vyškova nyní naprosto bezpečně vede Fortuna národní ligu, a v přípravě se na soustředění ve Španělsku utkal právě s béčkem Realu. Kvalitu týmu dokumentuje fakt, že s lídrem druhé nejvyšší španělské soutěže dvakrát uhrál remízu 1:1, přičemž ve druhém utkání už Vyškov dokonce vedl.

Také sestava Vyškova budí na druholigové české poměry respekt. V obraně nastupuje posila z Francie se senegalskými kořeny Oumar Kamara, vedle něj běžecky skvěle vybavený Musa Ramathan z Ugandy. Zálohu vyztužili Amidou Diallo z Francie, Santiago Eneme z Rovníkové Guiney, Zambijec Golden Mafwenta, v útoku se o příděl gólů starají další Zambijec Fahad Aziz Bayo a především Idjetsi Metsoko z Toga, který přišel do Vyškova z Auxerre.

Klub přitom hraje druhou nejvyšší soutěž teprve od sezóny 2021/2022. Do roku 2021 byla největším úspěchem klubu účast ve třetí nejvyšší soutěži. Od roku 2014 byl však klub ve vlastnictví kamerunského podnikatele Kingsleyho Pungonga, který stojí za společnostmi firmy Rainbow World Group. Odnož značky Rainbow Sports pomáhá talentovaným africkým fotbalistům získat co nejlepší angažmá, aby dosáhli naplnění svého potenciálu. Díky této známosti a spolupráci měl Vyškov často přístup k zisku obrovských mladých talentů z ciziny.

Skauting fungoval výtečně: Například urostlý stoper Mohamed Tijani, jež je aktuálně kmenovým hráčem Slavie Praha a během ročníku 2020/21 si připsal několik startů v Evropské lize v dresu Liberce, je objevem právě MFK Vyškov. Mohamed zde odehrál 32 soutěžních duelů, během kterých se dokázal dvakrát gólově prosadit, následně byl prodán do Jihlavy, odkud vedla jeho cesta do Slavie Praha.

Tým je vysoce nadstandardní i pro nejvyšší soutěž, do které by podle současného postavení v druholigové tabulce měl bez jakýchkoli problémů postoupit, avšak: Vyškov brzdí v rozletu stadión. Ten vyškovský nevyhověl licenčním podmínkám ani druhé ligy, klub tak hraje svoje domácí zápasy v sousedních Drnovicích.

Naposledy klub z Vyškova změnil majitele letos v lednu. Klub získala americká společnost Blue Crow Sports Group (BCSG) se sídlem v texaském Houstonu. Nyní se vracíme obloukem do Olomouce.

Mlčení ze všech stran, ale transakce by dávala smysl. Vyškov totiž nemá stadion

Drnovický stadión, ležící dva kilometry od Vyškova, zažil svůj vzestup v divokých devadesátých letech, dvakrát se zde dokonce představila česká reprezentace. Jenže dranovický stadión dlouho chátral, a od příští sezóny nebude moci být použit ani na druhou ligu, neboť nedisponuje umělým osvětlením.

Informace o tom, že se společnost Blue Crow Sports Group zajímá o vstup do Sigmy Olomouc, tedy může mít jednoduchý důvod – a to právě stadión. Představa olomouckého áčka a vyškovského béčka se nabízí sama, jakkoli jde o spekulaci. „K tomu nemůžu říct žádné bližší informace. To je otázka případně na investorskou společnost, ale věci jsou skutečně ve velmi počáteční úrovni,“ uvedl na náš dotaz mluvčí Sigmy Fišara. Společnost Blue Crow Sports Group na dotaz Hanáckých novinek zatím nereagovala.

Datum další schůzky s americkými investory zatím podle informací Hanáckých novinek není známo. „Věci samozřejmě musejí projít strukturami klubu, ať už je to představenstvo, nebo výbor spolku, který je majoritním akcionářem,“ upřesňuje Fišara.

Vlastimil Blaťák