Totální kočičí rasismus v německy mluvících zemích: některá plemena už nesmějí na výstavy!

Některá kočičí plemena nesmějí v německy mluvících zemích na výstavy. Nesmyslné předpisy, které údajně chtějí zabránit „týrání zvířat“, vyřazují jednu kočičí rasu za druhou z výstav. Trend začal před několika lety v Rakousku a šíří se Evropou.

Přibližně před třemi lety začalo Rakousku vyřazovat z kočičích výstav bezsrsté kočky, údajně proto, že jejich vystavování je trápením zvířat. Za velmi krátký čas ale začala „vadit“ celá řada dalších plemen, podobně se dnes už chová i Švýcarsko, stejně tak Holandsko, a o zákaz některých plemen se začínají inzenzivně zajímat i skandinávské státy. „Hrozí, že se to objeví v Německu. A protože Německo a Francie vládnou Evropské Unii, tak v momentě, kdy toho šlápne Unie, bude to i tady,“ obává se předseda olomouckého Klubu chovatelů koček Jaroslav Pánek.

Co konkrétně komu vadí? Seznam“zakázaných plemen“ dramaticky bobtná

Podle chovatelů koček nyní vadí, že mají bezsrsté kočky díky své genové výbavě křehké chlupy, tedy i vousy, které se ulamují, nebo dokonce vypadávají. „Usoudili, že je to trápení zvířat. Ale dneska už jsou tak daleko, že nechtějí aby se vystavovaly exotické a perské kočky, kterým často tečou oči,“ uvádí Pánek. Sám je pořadatelem tradiční prosincové kočičí výstavy v Olomouci, a na nesmyslné situaci v Rakousku nyní paradoxně získal – sjíždějí se k nám totiž vystavovatelé, kteří již doma vystavovat nemohou.

„Máme členku z Rakouska, která se do Olomouce na výstavu přihlásila právě proto, aby obešla jejich nařízení. Má perské a exotické kočky, a dneska je na tom tak, že jí třeba dvakrát do měsíce dělají kontrolu doma. Dávají jí pokuty, že trápí zvířata. Chce se přestěhovat z Vídně někam těsně za hranice do Čech, aby na ni ta mašinérie nemohla,“ popisuje Pánek.

Trend se mezitím rozšířil z Rakouska i do Švýcarska, a rozmáhá se i v dalších evropských zemích.

Švýcarsko nechce bobtaily. Jaká plemena budou další?

Podle jeho svědectví už například výstavy ve Švýcarsku nedovolují vystavovat ani krátkoocasé bobtaily. Začali také odmítat plemeno devon rex, že mají rexové krátké nosy. „Na loňskou listopadovou výstavu přišla ve Švýcarsku veterinární kontrola, strávila tam asi šest hodin, a třetinu koček pak z výstavy vyhodila. Jedna chovatelka chová devon rexe přes čtyřicet let, a její kočky nemají žádný zdravotní problém. Snažila se tomu veternáři, což byl chlapec těsně po škole, snad třiadvacet let, nějak argumentovat, ale on se naštval a vyhodil jí z výstavy kočky všechny,“ uvádí Pánek.

Chovatelé se zatím snaží v rámci systému proplouvat, například hlásit problematická plemena na neděli, protože kontroly chodí obvykle v sobotu.

Vlastimil Blaťák