Protestující zemědělci se setkali s hejtmanem, silnice v kraji obsadilo téměř 500 strojů

Čtvrtečních protestů se v Olomouckém kraji zúčastnila necelá pětistovka strojů. Nejvíce jich projelo Olomoucí, podle odhadů ředitelky Okresní agrární komory se jedno o přibližně 180 – 200 traktorů, Prostějovsko nezůstalo pozadu s celkových počtem okolo 150.

Několik tisíc českých zemědělců se dnes zapojilo do mezinárodní protestní akci, při které vyjeli s těžkou zemědělskou technikou k hraničním přechodům. Další protestují v centrech velkých českých měst, zatím s výjimkou Prahy. Upozorňují tak na problémy, které jim působí komplikovaná a nefungující Společná zemědělská politika Evropské unie. Účastní se také zemědělci ze Slovenska, Maďarska, Německa, Polska, Litvy, Lotyšska a protesty podpořili též Bulhaři, Chorvati, Rumuni a Slovinci.

Prezident Agrární komory Doležal: Jedná se poklidný protest. Zatím

„Situace zemědělců je skutečně zoufalá, což jen potvrzují protesty farmářů napříč Evropou. Jsem proto rád, že agrární organizace ze střední a východní Evropy reagovaly tak rychle na naši výzvu a vybídli své členy k účasti na mezinárodním protestu 22. února. Akce napříč Evropou jsme tak dokázali uspořádat prakticky za týden a za to patří velký dík všem našim členům bez ohledu na jejich velikost nebo výrobní zaměření, kteří se aktivně zapojili, i profesním svazům z Česka i zahraničí, které nás v tom podpořily. Akci vyjádřily podporu kromě členů Agrární komory České republiky také členové Zemědělského svazu ČR, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů či Společnosti mladých agrárníků ČR a připojují se k nám i stovky malých nikde neorganizovaných zemědělců z produkčních oblastí, podhorských i horských lokalit a také mnoho společností mimo zemědělskou prvovýrobu. To jen zdůrazňuje, jak hluboká krize napříč celým sektorem je,“ říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal. „Zatím se jedná o poklidný protest, kterým chceme především upozornit na ty největší problémy zemědělců, a ne omezovat život v Česku. Nevylučujeme ale, že protesty budou pokračovat, ať již na evropské nebo národní úrovni. Předali jsme naše priority evropskému komisaři pro zemědělství Januszovi Wojciechowskému i ministrovi zemědělství Markovi Výbornému. Nyní je to na nich,“ dodává prezident Agrární komory ČR Doležal.

Zemědělci se setkali s hejtmanem Suchánkem

„Smyslem protestu je, aby nás vyslyšeli,“ uvedla pro Hanácké novinky ředitelka kresní agrární komory Olomouc Michaela Navrátilová. Ministerstvo zemědělství se na svém webu v sekci Novinky protesty vůbec nezabývá. „Jde o celoevropskou úroveň,“ vysvětlila redakci Navrátilová.

Protestní akce začaly v deset hodin dopoledne a trvaly zhruba dvě hodiny. Olomoucí projelo v čtvrtek dopoledne přibližně 180 až 200 zemědělských strojů na Prostějovsku okolo 150. Šumpersko zaznamenalo přibližně 35 straktorů, Přerovsko kolem padesáti. V celém Česku pak vyjelo do ulic měste okolo 3000 kusů zemědělské techniky. Lidé, shromáždění na okrajích silnic, na mnoha místech projíždějícím zemědělcům tleskali.

Protestující zemědělci se během čtvrtečního rána setkali s hejtmanem Olomouckého kraje Josefem Suchánkem, kterému předali leták se svými požadavky. Dokument nazvaný „Společné prohlášení zemědělců okresu Olomouc k protestům ze dne 22.2.2024“ naleznete pod článkem.

Vyjádření olomouckého hejtmanství nebylo ve čtvrtek v poledne médiím dosud k dispozici.

Vlastimil Blaťák