Protestovat bude v Olomouci na 120 traktorů. Je ukrajinské obilí až takovým problémem?

Po pondělních protestech v Praze se ve čtvrtek objeví kolony traktorů a zemědělské techniky také v Olomouci. Po městě se chtějí pohybovat po čtyřech trasách, zemědělská technika vjede do Olomouce ze směru od Příkaz, od Hněvotína, od Šternberka a od Velkého Týnce.

Podle informací Okresní agrární komory proběhnou protesty ponejvíce v krajské metropoli Olomouci, kde by se mělo jednat o přibližně 120 strojů, odehrají se ale i v jiných městech kraje – Šumperkem projedem zhruba 100 strojů, v Přerově asi 50 a v Prostějovem 120 až 150 traktorů. Traktory se ve městech objeví zhruba mezi desátou hodinou dopolední a polednem.

„Neplánujeme extrémní projevy odporu jako naši kolegové v Paříži či Bruselu v podobě zapalování pneumatik, vypouštění močůvky či kydání hnoje na veřejná prostranství nebo úřední budovy. Stroje budou v řádném technickém stavu, všichni plně způsobilí řidiči budou koordinováni a budou respektovat volný průjezd vozidel záchranných složek,“ uvedla k organizaci protestů Michaela Navrátilová, ředitelka Okresní agrární komory Olomouc.

Podle jejích slov je základním záměrem vyjádření protestu prostřednictvím zpomalení dopravy v době, kdy většina žáků, studentů, úředníků a pracovníků ve výrobě je na svých místech. „Věříme, že občané naši akci pochopí, uvěří našim argumentům a že se s tím srovnají i ostatní řidiči. Pravděpodobně se připojí i několik soukromých zemědělců a osobní vozidla podporovatelů z řad obchodních partnerů nebo veřejnosti,“ dodává Navrátilová.

Jde o enormní míru administrativního zatížení a o ukrajinský dovoz, říká Pavel Kertek z Agra Velký Týnec

„Připojujeme se k protestům z podobného důvodu, jako ostatní státy okolo nás, to znamená především kvůli enormní míře byrokratického zatížení zemědělců. Během posledních deseti parnácti let se stalo to, že agronomové nebo zootechnici věnují admininistrativě, chystání podkladů pro kontroly. Enormně nás to zatěžuje. Jsou to odborníci, a měli by své zkušenosti zužitkovávat na poli, a ne neustálému vyplňování tabulek pro kontroly státních institucí. To je to hlavní, co nás vyvádí z míry, a proto se k těm protestům připojujeme,“ říká k protestům Pavel Kretek, předseda představenstva Agra Velký Týnec.V prostorách jeho společnosti bude ve čtvrtek ráno fungovat jedno ze seřadišť protestní akce.

Důvodem je podle jeho slov i levný ukrajinský dovoz.  „Ano, je to otázka dovozu z Ukrajiny, která sem ve velké míře vyváží pšenici, slunečnici, řepku, a nám klesají ceny komodit u nás. Přestáváme pak být konkurenceschopní. My chceme pomoci Ukrajině, ale nesmí to být likvidační pro nás. Hledejme jiné formy pomoci, než bezcelní dovoz,“ myslí si.

Podle politologa Pavla Šaradína ale objem ukrajinského obilí na evropském trhu není tak zásadní, a může jít jen o zástupný důvod. „Protesty vůči ukrajinským komoditám jsou zástupné, ukrajinská produkce nehraje v evropském měřítku až takovou roli. Ale museli bychom vidět přesnější analýzy,“ říká Šaradín.

Hrozí politizace akce? Organizátoři se vymezují vůči pražskému pondělku, co ANO?

Pondělní protesty v Praze, na nichž se objevila i část proruské a dezinformační scény, značně mediálně pošramotily pověst protestujících. Ti se tak už předem distancují od jakékoli politizace čtvrteční akce v regionech.

„Chceme, aby naše akce byla apolitická. Upozorňujeme na globální a dlouhodobě problematické problémy. Proto se distancujeme od pondělního pražského protestu a nechceme s ním být nijak spojováni,“ uvádí Kertek.

Že nejde jen o účast pana Rajchla, je ale podle mnohých názorů nadnadě – pokud jde o politizaci, lidé si demonstrace spojují nikoli s proruskou scénou, ale především s ANO Andreje Babiše.

„Demonstrace jistě mají protivládní charakter. Byl bych ovšem rád, kdyby stávka zůstala stávkou, a kdyby se k ní nepřipojovaly politické strany,“ říká k problému politizace stávky Šaradín. „Zemědělství je samozřejmě jeho doména. V podělí protesty pan Babiš zpočátku podporoval, čtvrtek ovšem může být jiná věc,“ myslí si.

„Pan Babiš samozřejmě vlastní zemědělské podniky a zpracovatelský průmysl, propojenost dle mého názoru je zřejmá. Negativní pohled na zemědělství začal vznikat po vstupu pana Babiše do politiky. Do té doby byl pohled na zemědělství rozumný, od té doby se pohled veřejnosti ubírá směrem, kterým by neměl. U nás se dá určutě vyloučit propojenost s ANO,“ distancuje se od provázanosti s ANO Pavel Kertek.

O co zemědělcům jde: rovné dotační podmínky a ukrajinské dovozy

Zemědělcům podle letáku, rozeslaného v úterý Agrární komorou médiím, vadí okromné a rostoucí byrokratické zatížení, dovozy zboží ze zemí, které nemusejí plnit legislativu EU, chybějící zdroje na zvýšené enviromentální náklady, žádají rovné dotační podmínky v rámci celé EU, poukazují na nesprávné nastavení podmínek Green Dealu, žádají ochranu zemědělského půdního fondu a nastavení cenové strategie potravin a marží nejen pro obchodníky.

Čtvrteční protesty v Olomouci

Trasa č. 1

Trasa ve směru od Hněvotína – Topolany – tř. Míru – Pražská – kruhový objezd u Globusu – Pražská – Foerstrova – Albertova – Velkomoravská – Tovární – sjezd u Zory na ul. Jeremenkovu – u OD Senimo na ul. Pasteurovu – Komenského – Dobrovského – Na Střelnici – Dolní hejčínská – Ladova – Tomkova – Erenburgova – nájezd na Pražskou ul. a zpět

Trasa č. 2

Trasa se ve směru od Příkaz – směr Křelov – Řepčín – Svatoplukova – Na trati – Erenburgova – Pražská – kruhový objezd u Globusu – Pražská – Foerstrova – Albertova – Velkomoravská – Tovární – sjezd u Zory na ul. Jeremenkovu – u OD Senimo na ul. Pasteurovu – Komenského – Dobrovského – Na Střelnici – Dolní hejčínská – Ladova – Tomkova – Erenburgova – nájezd na Pražskou ul. a zpět.

Trasa č. 3

Trasa se ve směru od Šternberka – směr Týneček – Chválkovická ul. – Pavlovická – U Podjezdu – Pasteurova – Jeremenkova – tř. Kosmonautů – 17. listopadu – tř. Svobody – Legionářská – Studentská – Dobrovského – Komenského – Pasteurova – a zpět

Trasa č. 4

Trasa ve směru od Velkého Týnce – Velký Týnec (AGRA Velký Týnec) – Týnecká – Přerovská – Tovární – Jeremenkova – Pasteurova – Husova – 17. listopadu – Wittgensteinova – Holická – Tovární a zpět

 

Vlastimil Blaťák