Olomoucký lingvista Jaroslav Peprník dnes slaví 97 let. Zastánce demokracie sloužil i u PTP

Olomoucký filolog, lingvista, amerikanista a autor řady monografií i učebnic zabývající se anglosaským světem a anglickým jazykem Jaroslav Peprník dnes slaví své 97. narozeniny. Zastánce demokratických principů a tradic prožil složitý život, za války byl totálně nasazen a za komunistů byl nucen sloužit u Pomocných technických praporů.

Jaroslav Peprník se narodil 11. února 1927 v Ivančicích. Během studia na gymnáziu byl totálně nasazen. Po skončení 2. světové války studoval anglický jazyk a historii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Je celožitovním zastáncem demokratických principů a tradic, což nebylo pohodlné tehdejšímu totalitnímu režimu. V letech 1950–1954 byl nucen sloužit u pomocných technických praporů (PTP). Svou práci zaměřuje především na anglosaský svět a jeho postavení, úlohu v nynějším světě. Svůj dlouhodobý zájem o anglicky hovořící svět a zkušenosti sepsal v dvou prozatím vydaných monografiích. Celkem vydal na 10 skript, celou řadu dalších publikací a zabývá se též mj. lektorováním cizích rukopisů (učebnic, slovníků) a překladem různých materiálů.

Od roku 1954 působí jako profesor anglistiky a amerikanistiky na Filosofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Přednáší zejména lexikální sémantiku, varianty angličtiny ve světě a historicko-kulturní geografický rozbor Velké Británie a USA.

Vlastimil Blaťák