Olomouc si připomene dvouleté výročí ruské invaze na Ukrajinu, žlutomodře nasvítí radnici

Jako výraz trvající solidarity s válkou zkoušenou Ukrajinou bude v sobotu 24. února olomoucká radnice svítit žluto-modře. Na Horním náměstí se v rámci Dne za Ukrajinu během sobotního odpoledne chystá kulturní program, výstava fotografií i možnost připojit se k humanitární pomoci. Program pořádá spolek Člověčina ve spolupráci s Institutem paměti národa a ukrajinským spolkem Ščedryk.

V sobotu 24. února se na Horním náměstí v Olomouci od 17:00 do 19:30 uskuteční shromáždění a pochod Na podporu Ukrajiny a proti strachu. „Doprovodný program začne už ve 14 hodin. K dispozici budou tematické stánky, výstava fotografií. Ke zhlédnutí budou i fotografie Olomoučanky Jany Kloučkové Kudrnové a dalších autorů nebo artefakty přivezené z Ukrajiny, včetně vlajky z Avdijivky. Zahraje skupina Korále, se kterou zazpívá Kateryna Bobrovská,“ popisuje za organizátory Richard Kováč. Pro zájemce bude připravena i možnost připojit se k humanitární pomoci. Výtěžek z akce bude věnován na konto humanitární společnosti Člověčina.

„Od začátku ruské invaze bylo pro město Olomouc klíčovou otázkou zajištění humanitární pomoci, poskytnutí ubytování, zajištění sociálních služeb, poskytnutí podpory v oblasti školství a integrace,“ uvedl náměstek primátora Viktor Tichák, který se akce na Horním náměstí zúčastní.

V průběhu dvou let Olomouc poskytla Ukrajině humanitární materiálovou pomoc v celkové výši téměř 2,5 milionu. Darovala dva starší autobusy a sanitní vozidlo. Díky pomoci města a veřejné humanitární sbírce se na Ukrajinu dostal postupně zdravotnický materiál, záchranářské brašny a batohy, elektrocentrály, spací pytle a prostředky pro zajištění ochrany obyvatelstva. Sběrnými místy pro veřejnou humanitární sbírku vyhlášenou v únoru 2022 se staly hasičské zbrojnice v Černovíře a ve Chválkovicích, kde se přijímal materiál podle doloženého seznamu věcí, které urgentně potřebovalo spřátelené město Černivci. Ve spolupráci s charitativními organizacemi poskytla Olomouc také prostory pro nábytkovou banku i další využitelný materiál.

Celkem 470 uprchlíkům poskytlo město také dočasné bydlení a sociálně a zdravotně potřebným rodinám zajistilo 10 bytů a 4 pokoje v hotelovém domě. Odbor sociálních věcí magistrátu ve své působnosti zabezpečil sociálně právní ochranu pro 30 nezletilých dětí bez doprovodu dospělé osoby. V oblasti školství bylo hlavní prioritou vytvoření podmínek pro vzdělávání a adaptaci budoucích žáků. Do adaptačních skupin bylo v první vlně zařazeno 138 dětí. Do tříd ve školách zřizovaných městem se k 1. září 2023 nahlásilo 340 žáků.

Radka Štědrá