Na Libavou dorazili k výcviku další Ukrajinci, letos jich budou celkem čtyři tisíce

V rámci mise EUMAM bylo v loňském roce českém území bvycvičeno 3240 Ukrajinců, v Polsku pak dalších téměř 1100. Další rotace ukrajinských vojáků dorazila na Libavou v posledních dnech. Letos opět česká armáda vycvičí asi 4000 ukrajinských vojáků.

Česká republika se od počátku konfliktu postavila pevně za Ukrajinu, stala se jednou z prvních zemí, které napadenou zemi vojensky podpořila. Kyjevu poskytla nejen zbraně a munici, ale i těžkou bojovou techniku, čímž inspirovala i další země.

„Jednalo se o bitevní vrtulníky, tanky, bojová vozidla pěchoty, samohybné houfnice a raketomety včetně munice. Dodali jsme také krátké a dlouhé zbraně,“ vyjmenovala na tiskové konferenci ministryně Jana Černochová. Ministerstvo obrany od počátku války pečlivě posuzuje, co může poskytnout, aby tak nebyla ohrožena obranyschopnost České republiky.

I když již nepotřebný materiál v armádních skladech prakticky není, Ministerstvo obrany a Česká republika i nadále Ukrajinu podporuje a podporovat bude i do budoucna. „Naše pomoc nepřestává, jenom bude mít jinou podobu,“ řekla ministryně Černochová. Další pomoc Ukrajině může Česká republika poskytnout v návaznosti na modernizaci a pořizování nové techniky do výzbroje Armády ČR.

Ročně zhruba čtyři tisíce vojáků. Ukrajinci cviči na Libavé

Kromě materiální pomoci se česká armáda soustředí na výcvik ukrajinských vojáků. V rámci mise Evropské unie EUMAM vycvičila loni přes 4300 ukrajinských vojáků, což je více než deset procent celkového počtu všech vycvičených vojáků v rámci této mise. Na českém území bylo vycvičeno 3240 Ukrajinců, v Polsku pak dalších téměř 1100. Další rotace ukrajinských vojáků dorazila na Libavou v posledních dnech. Letos opět česká armáda vycvičí asi 4000 ukrajinských vojáků.

Česká republika se bude podílet i na výcviku pyrotechniků, kteří budou Ukrajinu čistit od min. Ministryně obrany Jana Černochová proto minulý týden v Bruselu podepsala zapojení České republiky do odminovací koalice.

Vlastimil Blaťák