Mokré nebo suché krmivo pro kočku? Podstatná je hydratace zvířete, říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop

Otázku, jestli krmit kočku suchým nebo tzv. mokrým krmivem, si klade spousta chovatelů. „Mokrá strava, tedy konzerva, zvíře lépe hydratuje. Zvláště pro starší zvíře, nebo kočičku s nějakým zdravotním handicapem, je konzerva rozhodně lepším řešení,“ říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop v Olomouci.

Granule, nebo konzerva? „Musíte myslet především na zvíře. U suchého i u mokrého krmiva bude rozhodovat především kvalita. Je celá řada světoznámých značek, které prodávají doslova šizené krmení nastavované otrubami,“ říká odbornice na výživu zvířat Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop v Olomouci. Platí to o to víc, že kočka je velmi vybíravé zvíře.

Mokré krmivo alias konzervy: Lépe hydratuje zvíře, pro kočičku například s onemocněním ledvin je jednoznačnou volbou

I kočka, která je krmena výhradně „mokrým“ krmivem, potřebuje pravidelný přísun čerstvé vody, v zásadě ale konzervy zvíře hydratují, zatímco granule nikoli.„Pokud má kočka například urologické potíže, je konzerva lepší i z důvodu dávkování, zajišťuje kontrolovatelný obsah minerálních látek. To u granulí zajistit nelze,“ vysvětluje Lišková.

Krmivo dělíme dle kvality, způsobu úpravy, i podle veterinární úpravy, která může být zaměřena na jednotlivé zdravotní problémy.

Granule: Pozor na ekonomická balení

Často dávají majitelé koček přednost suchým krmivům z důvodu lepší skladovatelnosti v praktických pytlích. Granule jsou navíc výrazně levnější, je ale potřeba se vyznat v nabídce, protože kvalitativní rozdíly mezi jednotlivými druhy granulí jsou obrovské. „Rozhodně doporučuji vyhnout se všemu, co se jmenuje „economy“. Jsou to krmiva nejnižší kvality ze supermarketů, jsou chemicky barvené a dochucované chemicky. Mohou kočkám způsobovat i zdravotní problémy, například močové kameny,“ říká Alena Lišková.

Ve specializovaných prodejnách lze nalézt krmiva prémiová, superprémiová, a na vrcholu žebříčku kvality stojí takzvaná krmiva holistická (někdy ultraprémiová), která se vyrábějí jen z bio surovin a nikdy neobsahují obiloviny.

Nataly´s Pet Shop sídlí v Olomouci na Wolkerově ulici. Nabízí nejkvalitnější krmiva pro psy, kočky, i ostatní domácí mazlíčky a doplňkový sortiment.

Nataly´s Pet Shop

Wolkerova 42, Olomouc

Vlastimil Blaťák