Moderní umění v kostele. Kostel Panny Marie Sněžné v postní době ozdobí plastikami Marek Trizuljak

Již 14. února oslaví nejen olomoučtí studenti Popeleční středu studentskou bohoslužbou v 19.00 v kostele Panny Marie Sněžné, aby na prahu postní doby byli označeni popelem, symbolem pokání a obrácení. Akademická farnost Olomouc při té příležitosti již pošesté pozvala do prostoru kostela současného umělce, aby se zhostil již tradiční postní umělecké intervence. Autorem letošního díla je výtvarník Marek Trizuljak. Do sakrálního prostoru vstupuje se třemi skleněnými plastikami s názvem Andělé naděje.

Již 14. února oslaví nejen olomoučtí studenti Popeleční středu studentskou bohoslužbou v 19.00 v kostele Panny Marie Sněžné, aby na prahu postní doby byli označeni popelem, symbolem pokání a obrácení. Akademická farnost Olomouc při té příležitosti již pošesté pozvala do prostoru kostela současného umělce, aby se zhostil již tradiční postní umělecké intervence. Autorem letošního díla je výtvarník Marek Trizuljak. Do sakrálního prostoru vstupuje se třemi skleněnými plastikami s názvem Andělé naděje.

Jde o artefakty ze skla, se kterými nebyl autor spokojen, nebo jsou utvořeny ze zbytkového skla. Chceme tím vyjádřit pravdu, že církev chce být prostorem pro všechny, i pro ty, kteří se necítí být Boha hodni. Také osobní cesta každého z nás je stále nehotová a málokdy se nám líbí její současný tvar. Přesto sami sebe nabízíme Bohu takoví, jací jsme, i se svou nedokonalostí, a necháváme Jeho, aby v nás konal své dílo lásky.

Skleněná pyramida je ze střepů

„Postní intervenci v kostele Panny Marie Sněžné jsem se rozhodl řešit umístěním několika skleněných objektů. Na cyklu andělů pracuji právě v tomto období, skleněná pyramida vznikla před více než deseti lety,“ říká o postní intervenci Marek Trizuljak. „Každá ze skulptur má určitou chybu či nedokonalost. Skleněná pyramida (sen o architektuře kostela Nejsvětější Trojice) je vytvořena ze střepů, které byly původně určeny k vyhození. Také se později stalo, že se jedna její část rozbila. Až nynější záměr postní intervence mě vedl k opravě.“

Vernisáž intervence se bude konat po liturgii Popeleční středy, tedy přibližně ve 20.30. Dílo pak bude pak v tomto mariánském kostele k vidění až do konce postní doby. Smyslem této iniciativy je pozvat návštěvníky chrámu neotřelým způsobem za pomocí moderních uměleckých prostředků na cestu do vlastního nitra.

Akademická farnost Olomouc pořádá umělecké intervence ve svém chrámu od roku 2019. V uplynulých letech spolupracovala s malíři Patrikem Háblem a Janem Jemelkou, se sochaři Robertem Bučkem a Janem Ambrůzem a textilní výtvarnicí Dagmar Havlíčkovou.

Marek Trizuljak

(7. 6. 1953 Bratislava)

Věnuje se malbě, sklářské tvorbě, sochařství, výtvarné fotografii a literární tvorbě (např. sbírka básní „Dotyky a tušenia“, 1992, satirické statě „Většoumělec a jeho role v kulturních dějinách lidstva“, 2011, příležitostné úvahy v odborných periodicích a různých publikacích 1990–2024 , přibližně od r. 2011 také bloggerská činnost). Významnou součástí výtvarné činnost M. T. je duchovně orientovaná tvorba pro kostely a církevní instituce, veřejné i privátní kaple, atd. Je členem Unie výtvarných umělců Olomoucka a Sdružení Q Brno. Žije v Seničce u Olomouce.

Studium: 1968–1973 Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod, profesor Pavel Ježek; 1975–1981 Akademie výtvarných umění Praha, ateliér monumentální a figurální malby, profesor Arnošt Paderlík

Účast na kolektivních výstavách v zahraničí: Kanada, Venezuela, Kuvajt, Egypt, Itálie, Německo, Nizozemsko, Španělsko, Chorvatsko, Polsko

Samostatné výstavy (výběr): Kempten – D, Dorgali (Sardinie) – IT, Rimini – IT, Bratislava – SK, Beograd – Srbsko, Záhorská galéria Jána Mudrocha Senica nad Myjavou – SK, Galerie 8a Brno, Galerie Města Olomouce, GalerieZet Velká Bystřice, Dominikánský kostel v Olomouci (výstava skleněných plastik v lodi kostela), Sala Terrena Arcibiskupského zámku Kroměříž, Rotunda Květné zahrady v Kroměříži, Městská galerie Vlastimila Rady Železný Brod.

Účast na mezinárodních výtvarných symposiích: Česká republika, Slovensko, Itálie

Ceny: 2004 Čestné uznání hejtmana Olomouckého kraje za účast na výstavě Civitas Dei; 2005 Ocenění české biskupské konference za dlouhodobou uměleckou tvorbu a kulturní přínos; 2019 Cena Fra Angelica za uměleckou tvorbu a kulturní přínos udělená Radou Konference Biskupů Slovenska pro vědu, vzdělání a kulturu; 2019 Cena redakce blogu iDNES za fotografickou publikační činnost.

Tisková zpráva