Charita na Ukrajině přišla o vysokozdvižný vozík. Olomouc se jí snaží pomoci k novému

Ve skladu a distribučním centru Caritas Kolomyja naši ukrajinští kolegové přišli o vysokozdvižný vozík, který jim dříve sloužil. Bez tohoto neocenitelného nástroje se jejich pracovníkům a dobrovolníkům stává manipulace s materiálem velmi obtížnou. Olomoucká charita prosí veřejnost o finanční dary na pořízení nového vysokozdvižného vozíku.

Nový vysokozdvižný vozík vhodný pro jejich podmínky stojí v přepočtu asi 585 000 korun. „Toto partnerské distribuční středisko v Kolomyji bylo, je a patrně ještě dlouho bude, pro naši další pomoc Ukrajině, naprosto klíčové. Obracíme se proto na veřejnost s touto naléhavou žádostí o podporu,“ uvedl pro Hanácké novinky Marek Navrátil, pracovník pro komunikaci s médii a veřejností olomoucké Charity.

Finanční sbírka na pomoc Ukrajině – pořízení vysokozdvižného vozíku, probíhá na sbírkovém kontu číslo účtu: 4030207/0100.

„Díky humanitárnímu skladu Caritas Kolomyja, jsme na Ukrajinu dopravili a s jejich pomocí dále rozdistribuovali potřebným tisíce tun materiálu. Pomoc se tak dostala do mnoha míst od západních až po východní frontové oblasti. Rodinám s dětmi, uprchlíkům, seniorům, nemocným, hendikepovaným, se tak dostalo pomoci stovkami dodaných elektrických generátorů, více než jedním a půl tisícem plynových kamen, velkokapacitními stany, stovkami tun potravin, hygienických potřeb, desinfekčních prostředků, zdravotnického materiálu, kompenzačních pomůcek,“ říká Navrátil. „Každý váš dar nám o kousek pomůže k tomu, abychom mohli efektivně a bezpečně pokračovat v poskytování pomoci těm, kteří ji nejvíce potřebují,“ doplňuje.

Ve skladu a distribučním centru Caritas Kolomyja již vysokozdvižný vozík měli, ale byl pouze zapůjčený. Bez něj ale veškerá kamionová nakládka a vykládka materiálu zůstává na ruční práci. Veškerá manipulace a skladování materiálu přináší značnou fyzickou zátěž, mnohdy není ani příliš bezpečná, omezuje také kapacity skladu a vůbec zpomaluje efektivitu distribuce tolik potřebné humanitární pomoci. Všechno jen pouhé ruce nezvládnou.

Vlastimil Blaťák