Tajemná plechová bedna na hřbitově nebyla otevřena desetiletí. Co obsahovala?

Břečťanem zarostlá plechová bedna za jedním z hrobů na olomouckém hřbitově nebyla několik desetiletí otevřena. Podle starých svědectví v ní mělo být nářadí hrobníka, vedení hřbitova se k ní ale neznalo. Páteční otevření pak odhalilo letitá tajemství.

Stará plechová bedna se zrezivělými zámky, od nichž už nikdo neměl klíče, stála zarostlá popínavými rostlinami tak, že byla léta takřka neviditelnou. Rodina, která o historickou, přibližně sto let starou hrobku pečuje, se po desetiletích odhodlala k otevření bedny, o jejímž obsahu neměl nikdo ani tušení.

Nářadí hrobníka? Ne, ti o ničem nevěděli

Léta tradovaná informace, že plechová krabice obsahuje nářadí hrobníka, se uzkázala jako nepravdivá, hrobníci o ničem nevěděli a nářadí si schvávají jinde. Po dlouhých desetiletích tak nyní došlo k otevření bedny.

Kromě umělých květin, konve a starého plastového kanystru byly uvnitř nalezeny noviny v léta 1991, bedna tedy nebyla otevřena plných 33 let. Věci do ní zjevně uložil někdo, kdo v té době o hrobku pečoval, a splnila tak funkci časové schránky.

Noviny z 25. a 27. června roku 1991 informují mimo jiné o českém zařízení Tamara, které vidí „neviditelné“ letouny s technologií Stealth, přinášejí rozhovor s fotbalovým trenérem Venglošem, televizní program potom říká, že v těch dnech běžel jako večerníček Hrnčíř Macek od Malacek a jako hlavní večerní pořad běžel seriál Cirkus Humberto.

Vlastimil Blaťák