Přerovskou politiku rozděluje spor o festival v Michalově, opozice nyní přišla s peticí

Přerovský park Michalov má v polovině července hostit nultý ročník hudebního festivalu, který přivítá zvučné kapely a podle odhadů až šest tisíc návštěvníků. Přerovem ale nyní putuje petice, která se snaží akci přesunout jinam. Za iniciativou stojí opoziční hnutí Pro Přerov, petice má dokonce svoji vlastní stránku na facebooku

Petenti se domnívají, že očekávaný nápor až šesti tisícovek návštěvníků způsobí škody na výsadbě a okrasné úpravě chráněného městského parku, a upozorňují, že zvolená forma oslav 120. výročí založení parku Michalov jde přímo proti jeho poslání a statutu. Stránky petice je možno navštívit ZDE.

„Ve druhé polovině ledna 2024 jsme začali sbírat podpisy pod petici za změnu místa konání festivalu Velká Morava z parku Michalova na vhodnější místo. Petici vyprovokovalo masové pop-rockové pojetí akce a vize organizátorů, že by mělo jít o nultý ročník jakési nové tradice. Vadí nám, že nad daným tématem neproběhla diskuze a předpokládáme, že očekávaný nápor až 6000 plánovaných účastníků festivalu významně zasáhne a poničí park Michalov, pro řadu Přerovanů hezké relaxační místo, jednu z výkladních skříní našeho města. Nenapadáme samotné pořádání koncertu, ale jsme přesvědčeni, že pro masové akce podobného typu jsou mnohem vhodnější prostory, např. výstaviště, letiště, nebo jiná místa. U parku jsou zároveň nedostatečné kapacity k parkování a v neposlední řadě záminka oslav 120 let parku Michalova se nám zdá lichá. Proč by se výročí parku mělo slavit masovým pop-rockovým festivalem?,“ ptá se opoziční hnutí Pro Přerov v textu, který zveřejnilo na svém profilu.
Podle autorů by z historického hlediska měli být pro Přerov tématem především Jan Blahoslav, Jan Amos Komenský, případně pravěká minulost, ale nikoli Velká Morava. Ta s Přerovem souvisí nanejvýš okrajově.
Koalice se ohrazuje: „Úspěch se neodpouští,“ říká náměstek Dohnal

„Často od lidí slyšíme, že by chtěli v Přerově více kultury pro mladé. Proto jsme se také na tuto oblast zaměřili. A máme za sebou první úspěchy – zatraktivnili jsme už vloni Svatovavřinecké hody, také poslední vánoční trhy, jejichž součástí byl i průvod Krampusáků, nadchly desetitisíce lidí,“ říká primátor města Petr Vrána.

Náměstek Miloslav Dohnal doplňuje: „Červencový festival Velká Morava má být pokračováním akcí, které do města přinesou radost. Petice, která proti konání festivalu v Michalově vznikla, je ukázkou toho, že úspěch se neodpouští – zvláště pak od opozičních zastupitelů, jejichž hnutí Společně pro Přerov za touto iniciativou stojí. Podněcují občany k podpisům, neříkají jim ale fakta – protože je neznají, neboť nás v této věci ani neoslovili.“

Na vznik a šíření petice reagovala přerovská radnice obsáhlou tiskovou zprávou, ve které se snaží vyvracet jednotlivé body textu petice.

Ewa Farna i No Name. Město chce do festivalu investovat miliony korun

Inforomace o konání festivalu poprvé zazněla v září loňského roku, kdy zástupci města nový projekt představili a zároveň oznámili, že startuje předprodej vstupenek. „Přijede Ewa Farna, No Name, O5 a Radeček, Anna K. & Band, Janek Ledecký, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Pokáč a Legendy se vrací,“ řekl náměstek primátora Miloslav Dohnal, který s nápadem pořádat v Přerově velký letní festival přišel. Současně byly spuštěny webové stránky akce, které nabízejí předprodej vstupenek. Město Přerov chce do festivalu investovat 4 miliony korun, podle radních se počítá s tím, že se částka vrátí ve vstupném.

Petentům mimo jiné vadí, že o pořádání festivalu neproběhla před oznámením záměru vůbec žádná diskuse. Vadí nám, že nad daným tématem neproběhla diskuze a předpokládáme, že očekávaný nápor až 6000 plánovaných účastníků festivalu významně zasáhne a poničí park Michalov, pro řadu Přerovanů hezké relaxační místo, jednu z výkladních skříní našeho města. Nenapadáme samotné pořádání koncertu, ale jsme přesvědčeni, že pro masové akce podobného typu jsou mnohem vhodnější prostory, např. výstaviště, letiště, nebo jiná místa,“ stojí v tiskové zprávě, kterou autoři petice zveřejnili.

Vlastimil Blaťák