Nejasnosti ohledně elektronických techničáků? Kdo nebude online, bude platit na poště

Od 1. ledna najíždí ministerstvo dopravy postupně na systém jediného dokladu k vozidlu, a to pouze malého technického průkazu. Ten obsahuje nejdůležitější technické parametry vozidla, velké techničáky budou postupně mizet. Změna vyvolala řadu otázek mezi řidiči a vlastníky vozidel.

Velké technické průkazy se nevybírají plošně, ale jen při změnách údajů v registru vozidel. Do té doby zůstávají platné a neodeberou je ani na STK. Velký technický průkaz tak bezprostředně hned nebudou mít pouze ti, kteří si kupují vozidlo nebo kteří žádají o úpravu informací, například o zapsání přívěsného vozíku. Existuje ale možnost požádat o vydání zneplatněného techničáku.

Vše jen digitálně, pokud nechcete portál občana, zaplatíte na poště

Jedna z věcí, která řidiče zlobí nejvíc, je další snaha státu o preferenci digitální formy. Ti, kteří digitální média neovládají, nebo z jakéhokoli důvodů používat nechtějí, si budou muset informace o svém vlastním vozidle zaplatit.

Pavel kupuje od Martiny její desetiletou Mazdu, uvádí ministerstvo modelový příklad. Kdo nemá digitální identitu, bude platit

Ministerstvo zveřejnilo na svém webu text s modelovými situacemi. Například „pan Pavel nově dostává už jenom nové osvědčení o registraci vozidla s nejdůležitějšími technickými parametry vozidla. Všechna data v registru jsou již správně doplněná a kompletní informace o vozidle může Pavel získat prostřednictvím QR kódu na malém techničáku, přes Portál občanaPortál dopravy, případně, pokud nemá elektronickou identitu, může využít web dataovozidlech.cz nebo aplikaci eTechničák. Pokud Pavel není zvyklý běžně pracovat s internetem, může na úřadě požádat o jednoduchý výpis všech údajů, aby měl v ruce úřední dokument,“ uvádí ministerstvo.

Systém ale dělá z pana Pavla občana druhé kategorie. Pokud neumí pracovat s internetem, údaje o svém vlastním vozidle si musí zaplatit. „Výdej dat z RSV je standardně zpoplatněn malou částkou 50 Kč za započatou stranu. Pokud se bude jednat o potvrzení úkonů, např. že vozidlo bylo vyřazeno, zaniklo, tak toto potvrzení je zdarma,“ informoval Hanácké novinky mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Technický průkaz, který má standardně čtyři strany, tak bude stát 200 korun. Podle informací ministerstva ale ani zaplacená částka nemusí ve všech případech pomoci. „Výpis není doklad, ale prostá informace pro uživatele vozu,“ dodává Jemelka.

Vlastimil Blaťák