Hrad Šternberk má nového kastelána. Dominik Fadrný plánuje zahájit i dobrovolnický program

Po téměř dvaceti letech úspěšného vedení hradu Šternberk paní Helenou Gottwaldovou, která hradu vdechla nový život a přilákala tisíce návštěvníků, se nyní hrad Šternberk obrací ke své nové kapitole. Paní Gottwaldová předává štafetu novému kastelánovi Dominikovi Fadrnému. Jaké má nový kastelán s hradem plány a jaké nové příběhy a historie se budou na hradě Šternberk psát v dalších letech?

„Když jsem před mnoha lety nastupovala do role kastelánky, hrad Šternberk byl v jiné fázi svého vývoje. Měli jsme tehdy ročně přibližně 16 000 návštěvníků a tržbu kolem 800 000 korun. Dnes, po letech tvrdé práce a rozvoje, má hrad tržbu 800 000 korun za měsíc. K tomuto nárůstu došlo z mnoha důvodů. V první řadě jsme zvýšili vstupné, ale zároveň jsme rozšířili spektrum nabízených akcí. Když jsem přebírala hrad, konaly se zde pouze výroční akce a tradiční předávání vysvědčení Gymnázia Šternberk. Nyní se zde konají svatby, divadelní představení, koncerty a řada dalších doprovodných akcí, které přilákaly nové návštěvníky a obohatily nabídku hradu,“ uvedla pro Šternberské listy končící kastelánka Helena Gottwaldová.

Novým kastelánem je Dominik Fadrný, veřejnosti nyní představil své plány

Rodák z Lysic právě ve Šternberku začínal svou kariéru v oblasti památkové péče. „Pracoval jsem na státním zámku v Lysicích, kde jsem začínal jako průvodce. Později jsem se podílel na různých aspektech provozu, zároveň jsem studoval na Univerzitě Palackého v Olomouci na katedře evropských studií politologie, což mi umožnilo lépe po- chopit širší kontext, v jakém se naše kulturní dědictví nachází. Po zvolení do pozice kastelá- na jsem strávil čtyři měsíce na hradě Šternberk, kde jsem se seznámil s každým kou- tem hradu a byl zaučen ve všech aspektech správy hradu. Toto období bylo pro mě velmi důležité, neboť mi umožnilo pochopit spe- cifika této konkrétní památky. Symbolické pře- dání klíčů od hradu bylo pro mě významným momentem, který uzavřel mou přípravnou fázi a zároveň odstartoval začátek mého působení jako kastelána,“ říká nový kastelán.

Podle svých slov chce přinést do správy hradu moderní přístup a více ho otevřít místní komunitě. „Jsem přesvědčen, že zapojení místních obyvatel do života hradu je klíčové pro jeho dlouhodobou udržitelnost a popularitu. Plánuji také zahájit dobrovolnický program, který umožní lidem z okolí přispět svým dílem k péči o hrad. Dalším krokem bude zavedení speciálních prohlídek s průvodcem v hradním parku. Tyto prohlídky nabídnou návštěvníkům nový pohled na historii a přírodu hradního areálu a poskytnou jim unikátní zážitek,“ říká Fadrný.

V prvním roce svého působení jako kastelána se chce zaměřit především na projektové dokumentace spojené s opravou a údržbou hradu. „Připravovat se tak budeme na opravy schodiště, střechy a krovů na lesovně. Toto jsou základní, ale nezbytné kroky pro za- chování a ochranu hradu jako historické památky,“ dodává.

Vlastimil Blaťák