Mužáci z Hrušek jedou do Slatinic. Jediný koncert na Olomoucku si nesmíte nechat ujít!

Jediné a unikátní vystoupení mužského pěveckého soboru Mužáci z Hrušek se letos na Olomoucku odehraje v sobotu ve Slatinicích. Vstupenky si zájemci mohou zajistit v předprodeji, koncert je již téměř vyprodán.

Mužský sbor byl v Hruškách založen v roce 1995. U jeho zrodu stálo 12 zpěváků. V této první sestavě, rekrutující se z hrušeckých zpěváků a kamarádů, začal mužský sbor pořádat hned několik nových akcí a vystoupení, které se postupem doby staly folklórní tradicí obce. Mezi ně bezesporu patří „Předhodovaní zpívání“, které se každoročně koná v sobotní podvečer před Bartolomějskými hody. V bohatém programu se představují mužské a ženské sbory, zpěváci a tanečníci napříč Jižní Moravou.

Na přelomu tisíciletí proběhlo v řadách mužského sboru tzv. „střídání generací“. Cílem představitelů sboru tak v té době bylo zejména doplnění svých řad z generace mladších mužáků i svobodných šohajů, kteří chtěli zpívat a reprezentovat svou obec. Ve spolupráci s obcí Hrušky vznikaly nové příležitosti na reprezentaci podlužáckého folklóru nejen na území Čech a Moravy, ale také v zahraničí. Byla navázána aktivní spolupráce s Českými centry v hlavních evropských městech. Mužáci z Hrušek tak prezentovali Podlužácké tradice v evropských zemích, jako jsou Lucembursko, Francie, Belgie, Rakousko,
Německo, Slovensko nebo Maďarsko.

V současnosti sbor vystupuje nejčastěji na populárních předhodovních večerech konaných v celé řadě slováckých obcí, nebo na vinařských akcích mezi něž patří Zarážání hory, Vinobraní, Otevřené sklepy či např. Kateřinský košt mladých vín v Rakvicích. Sbor také propaguje písně a tradice Podluží na akcích pořádaných Českým rozhlasem Brno. I na „domácí půdě“, tedy v Hruškách, je činnost sboru pestrá. Mužáci se aktivně účastní všech kulturních akcí pořádaných v obci. A protože jsou také dobrá parta, umí se postavit třeba i ke kotli a společně uvařit zajímavý a chutný guláš (zpravidla náš oblíbený „Guláš z hrušek“). Také si rádi zazpívají po boku domácího ženského sboru, kterým jsou „Hrušecká děvčata“. Od počátku si buduje svůj repertoár písní tak, aby dokázal potěšit co nejširší spektrum posluchačů. Jsou v něm zahrnuty skvosty snad ze všech folklorních oblastí Moravy. Důležité je také zachování poměru mezi písněmi staršími a písněmi novými, které vznikají v posledních letech. Pravidelné zkoušení napomáhá k rozvoji hlasového a repertoárového fondu sboru, a také k rozvoji týmové práce. V současnosti mužský sbor čítá 15 členů.

Kde sehnat vstupenky? Spěchejte, ubývá jich

Pořadatelé zvou vás všechny na NA VELKÝ ADVENTNÍ KONCERT tuto sobotu 9.12.2023 od 16 hod. ve Slatinicích. Podrobnosti ke koncertu, profily umělců a ukázky z jejich vystoupení si můžete prohlédnout na stránkách: https://www.jirikubicek.cz/

REZERVACE A ZAKOUPENÍ VSTUPENEK.

Vstupenky můžete rezervovat na 602545399 telefonicky a sms nebo na emailu: jksigma@seznam.cz, do zahájení koncertu. Na jméno objednatele budou připraveny u pokladny sokolovny ve Slatinicích v den koncertu. Rezervace na konkrétní místo Vám bude tentýž den potvrzena.

Adventní odpoledne bude zahájeno v 16.00 hod. pohodovou hodinkou věnovanou především degustaci skvělého vína z rodinného vinařství BENEŠ, a to odrůd Rulandské šedé (bílé) www.vinobenes.cz/rulandske-sede, a Zweigeltrebe (červené) vinobenes.cz/zweigeltrebe za zvuku těch nejkrásnějších skladeb z koncertů André RIEU včetně obrazové projekce.

Koncert začne v 17.00 hod.

Vlastimil Blaťák