Záhadná smrt osmnáctiletého hokejisty: Byl za vším nebezpečný kratom?

Prostějov se vzpamatovává ze smrti osmnáctiletého hokejisty Alexandra. Jeho tělo bylo nalezeno před prostějovským Tescem v nastartovaném autě, spekuluje se, že příčinou smrti mohla být nebezpečná látka kratom, nalezená ve vozidle. Policie zatím k případu neposkytla podrobnější informace.

Alexander K. již další góly v dresu Prostějova nepřidá. Jeho tělo bylo bohužel nalezeno začátkem října v Prostějově v nastartovaném autě na parkovišti u ochodního centra bez známek života. Mladého hráče našel kamarád.

„Mohu potvrdit, že se případem úmrtí 18letého mladíka z 9. 10. 2023 v Prostějově v současné době zabýváme. Případ je stále ve fázi prověřování, nyní čekáme na vyhotovení a doručení potřebné dokumentace, na základě které budeme v šetření případu dál pokračovat. Bližší informace ke zveřejnění v současné době nemáme, jakmile to bude možné budou médiím poskytnuty,“ uvedla pro Hanácké novinky policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Prostějovem se tak šíří spekulace. Podle informací blízkých hokejovému klubu mělo dojít k otravě mladého hokejisty oxidem uhelnatým kvůli technické závadě na vozidle, z několika zdrojů ale prosakuje na veřejnost zpráva, že měl mladý hráč u sebe látku kratom.

Co je to kratom?

Mitragyna speciosa, z níž se následně vyrábí kratom, je tropickým stromem dorůstajícím až do výšky 25 metrů pocházejícím z jihovýchodní Asie, která je dodnes jeho domovinou. Jeho listy v sobě mají obsaženu chemickou látku zvanou mitragynin, jež může mít na lidský organismus podobné účinky jako například opioidy či stimulanty. Krom zmíněného mitragyninu obsahuje tento strom i další účinné indolové alkaloidy, zejména pak 7-hydroxymitragynin.

Samotný kratom je poté označením převzatým z thajštiny pro sušené listy Mitragyny speciosy, které se používají již po stovky let v tradiční asijské medicíně jakožto rostlina pomáhající se zvýšením bdělosti a dodáním energie. Jednoduše lze tedy konstatovat, že se jedná o staletími prověřený povzbuzující prostředek pro lepší výkonnost. Jakožto bylinný doplněk stravy se sice kratom používá již dlouho, avšak v posledních letech se v západní civilizaci začal využívat i ke zvládání abstinenčních příznaků drogových závislostí či v boji proti kašli, bolestem, depresím nebo úzkostem. Nicméně zatím neexistují studie, jež by tyto účinky kratomu 100% potvrdily.

 

Miroslav Hladiš