Záchrana pro Olomoucko: Šternberská magnetická rezonance zkrátí pacientům neúnosně dlouhé čekací doby

Nová magnetická rezonance ve Šternberku může výrazně ulevit Olomouckému kraji, jehož kapacity jsou nyní přetíženy. Čekací doby na odborné vyšetření magnetem se nyní běžně pohybují v řádu měsíců, nové pracoviště slibuje pacientům úlevu.

Běžná čekací doba na specializované vyšetření na magnetické rezonanci je v kraji okolo čtvrt roku, výhrou pro pacienty není ani objednat se jinam. V okolních krajích je situace podobná, ne- li horší, na blízkém Slovensku čekají pacienti na některých pracovištích i devět měsíců.

Epilepsie nemoc, ze které jsem měla vždy velký respekt a obavy, se u mé šestileté dcery projevila při běžné kontrole u lékaře. Janička byla poslána na neurologii, kde jsme na vyšetření EEG čekali měsíc a pro mě bylo toto období plné obrovské nejistoty, stresu a strachu. Následovalo nutné vyšetření magnetickou rezonancí, na které byla dcera poslána do Dětské nemocnice v Brně, kde čekací lhůta byla tentokrát dva měsíce. Zkoušela jsem obvolat jiné nemocnice, jestli bychom nedostali dřívější termín někde jinde, ale ne všude chtějí dělat takové vyšetření takto malému dítěti. Nakonec jsem na doporučení zkusila i Nemocnici AGEL Šternberk, ve které jsme dostali termín do týdne! Byla pro mě velká úleva, že budeme brzy vědět důležité výsledky a jako bonus tam byl velmi milý a vstřícný personál,“ uvádí s úlevou Jana Vařejčková, maminka malé pacientky.

Kapacita pracoviště magnetické rezonance je do dvaceti pacientů denně. Šternberk tak velmi pomůže

V kraji nyní existuje osm magnetických rezonancí, Šternberk přidává do počtu osmou. Vyšetření na ní dokáže indikovat například onemocnění mozku, roztroušenou sklerózu, nebo onemocnění páteře. „Vyšetřujeme ta nejzávažnější onemocnění a chápu, že dlouhé čekání je pro pacienta stresující,“ říká vrchní sestra šternberského radiodiagnostického odděleníIng. Barbara Zapletalová.

Denní kapacita jednotlivých pracovišť je podle jejích slov závislá na náročnosti jednotlivých vyšetření, která mohou trvat od dvaceti minut do třičtvrtě hodiny. „Běžné vyšetření trvá okolo dvacet minut, a specializované pracoviště zvládne denně za osmihodinovou pracovní dobu přibližně dvanáct pacientů. Pokud pracuje do večera, je to do dvaceti,“uvádí Zapletalová.

Pacienti si mohou pracoviště vybrat

Podle Ing. Barbary Zapletalové se většina pacientů s doporučením od specialisty na vyšetření magnetickou rezonancí obrací na olomouckou Fakultní nemocnici, na jiných pracovištích by se ale mohli vyšetření dočkat výrazně dříve. „Magnetická rezonance je zapsána v podvědomí jako velmi specializované vyšetření, a lidé proto automaticky chodí do větších nemocnic. Myslím si ale, že boom magnetů ve velkých městech je už pryč Jsme rádi, že můžeme lidem nabídnout příjemnější alternativu,“ uzavírá.

Vlastimil Blaťák