Kauza Zácha: Ve hře byly úplatky, potvrdil státní zástupce. Opozice žádá politikovu hlavu

Bezprecedentně prudkou reakci si vysloužilo na olomouckém politickém kolbišti pondělní zatčení krajského a přerovského náměstka Michala Záchy (ODS). Politik byl jak v Přerově, tak na kraji vyzván koaličními partnery k rezignaci. Občanská demokratická strana k celé věci doposud prohlášení nevydala.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci v úterý potvrdilo, že stíháno je v souvislosti s pondělní razií třináct osob, a to v souvislosti s podezřením z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek v oblasti dopravních staveb na území Olomouckého kraje.

Ve hře jsou úplatky a organizovaná zločinecká skupina, sdělil státní zástupce

Olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragon v úterním prohlášení konkretizoval pondělní informace a výslovně uvedl, že v případu jde mimo jiné o úplatky.

„Stíhané skutky jsou posuzovány jako trestné činy zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a při veřejné dražbě podle paragrafu 256 trestního zákoníku, pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži podle paragrafu 257 trestního zákoníku, přijetí úplatku podle paragrafu 331 trestního zákoníku, podplacení podle paragrafu 332 trestního zákoníku, podvodu podle paragrafu 209 trestního zákoníku a zneužití pravomoci úřední osoby podle paragrafu 329 trestního zákoníku. Jedná se o trestné činy dílem dokonané a dílem ve stadiu pokusu. Většině obviněných je kladeno za vinu spáchání těchto trestných činů ve prospěch organizované zločinecké skupiny a rovněž i trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině,“ uvedl v úterý vrchní státní zástupce Radim Dragoun.

Všichni obvinění byli dne 13. 11. 2023 zadrženi jako podezřelé osoby. Aktuálně jsou obvinění vyslýcháni. Podle výsledků úkonů trestního řízení, které byly provedeny včera a dnes, je posuzována otázka důvodnosti dalšího omezení osobní svobody obviněných.

Opozice žádá Záchovu hlavu, ODS se dosud nevyjádřila

Podle slov opozičního přerovského zastupitele Jana Horkého bude politik vyzván, aby opustil své funkce ve městě, pokud tak neučiní sám. Bezpečně přitom není Záchovi ani na kraji. Za Piráty bojujeme proti korupci od svého vzniku a Policii jsme proto v pondělí poskytli veškerou součinnost. I vzhledem k historii, jakou krajská kompetence pro dopravu má – vzpomeňme na Faltýnkovi deníčky – je na místě, aby se celá událost co nejdřív vyšetřila. Do té doby považujeme za nutné, aby pan Zácha rezignoval na svou krajskou funkci a ideálně i na veřejné pozice, které zastává v Přerově,“ reagovali Piráti na pondělní dramatické události.

Kriticky se k Záchově setrvání ve funkci vyjádřila i přerovská SPD. Je předčasné vynášet unáhlené soudy, ctíme presumpci nevinny. Současná vládnoucí koalice v Přerově ANO, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, neměla podporu zastupitelského klubu SPD už při svém vzniku a ve světle dnešních událostí ji nebude mít už vůbec, pokud bude pokračovat v současném formátu,“ uvedla strana na facebooku.

Nejostřeji se zatím k aktuální kauze vyjádřili přerovští komunisté, kteří požadují i vyvození osobní zodpovědnosti hejtmana Suchánka.Olomouckou krajskou koalicí zmítá první výrazný skandál. Koalice založená na vládním půdorysu se dočkala policejní razie na krajském úřadu. V hledáčku policie jsou veřejné zakázky v oblasti dopravních staveb a korupce s nimi spojená. Zadržen byl náměstek hejtmana pro dopravu Zácha z ODS, který je i uvolněným radním Přerova. Lze čekat korupční kauzu i zde? Hejtman Suchánek by měl okamžitě reagovat a žádat po svém náměstkovi, aby okamžitě rezignoval či svolat mimořádné jednání zastupitelstva za účelem jeho odvolání. Celá koalice by pak měla z této kauzy vyvodit osobní zodpovědnost!,“ uvedla KSČM.

Občanská demokratická strana se zatím ani na celostátním, ani na krajském webu, ani svém facebooku k záležitosti nevyjádřila.

Vlastimil Blaťák