Unikátní expozice: Olomoucký Červený kostel bude patřit Karlu Marxovi

Součástí podzimního programu v Červeném kostele bude také pravidelná výstava založená na prezentaci fondů Vědecké knihovny v Olomouci. V letošním roce nese název Marx? Dílo a pokračovatelé odcizeného učence a představí ve zkratce život a významná díla Karla Marxe (1818–1883).

Jádrem krátkodobé expozice jsou nesmírně cenná první vydání Marxových prací, z nichž je značná část ve Vědecké knihovně v Olomouci dochována jako v jediné knihovně v Česku. Návštěvníci výstavy se ale mohou seznámit také s hlavními milníky Marxova života, stejně jako s některými muži, kteří Marxovo učení po jeho smrti dále rozvíjeli.

„Jméno Karla Marxe je v dnešní době vnímáno negativně nebo v lepším případě kontroverzně. Rozhodli jsme se proto návštěvníkovi výstavy dát prostor k zamyšlení nad tím, zda je Marxův myšlenkový odkaz skutečně jednosměrnou cestou k totalitě, nebo zda byl komunisty spíše ‚odcizen‘ a je možné jej vykládat také jinak. Mám za to, že Marxe nelze odsunout stranou jako historického původce zla. Je třeba jej číst i dnes, ať již jako prevenci proti svůdnosti dogmat, nebo jako varování před tím, že bída, deprivace a nespravedlnost plodí rizika i v dnešní době“, říká autor výstavy, historik Vědecké knihovny v Olomouci Lubomír Novotný.

Marxovy historické práce se do Olomouce dostaly jako součást knihovny německého sociálního demokrata Emila Basnera (1852–1918). Také s příběhem tohoto pozoruhodného souboru se mohou návštěvníci výstavy seznámit.

Výstava Marx? Dílo a pokračovatelé odcizeného učence bude zahájena vernisáží 31. října od 17.00 hodin a součástí programu v Červeném kostele bude také přednáška docenta Jakuba Rákosníka (FF UK), který přiblíží historii pronikání marxismu do českých zemí a hnutí raných socialistů po roce 1848. Výstavu bude možné zhlédnout do 30. listopadu tohoto roku v době otevření knihovny.

Miloš Korhoň