Olomoucká stopa: Prezident vyznamenal Josefa Jařaba, Zdenu Mašínovou a Evu Romanovou

Prezident republiky Petr Pavel vyznamenal večer 28. října 2023 tři osobnosti úzce spjaté s Olomouckem: krasobruslařku Evu Romanovou, sestru bratří Mašínů Zdenu Mašínovou a anglistu a amerikanistu, bývalého rektora Univerzity Palackého Josefa Jařaba, in memoriam.

Zdena Mašínová, Řád Tomáše G. Masaryka

Zdena Mašínová je je sestra bratří Mašínů a neteří Ctibora Nováka, prvorepublikového vojáka z povolání, který byl v roce 1955 odsouzen k trestu smrti a popraven.

Na podzim roku 1953 utekli její bratři Ctirad a Josef za známých okolností na Západ. O jejich útěku za hranice se dozvěděla až z vysílání rádia Svobodná Evropa. Na bratry už komunisté nemohli, a tak jejich zloba dopadla na zbytek rodiny, tedy i na tehdy dvacetiletou Zdenu. Následovalo zatčení 26. listopadu 1953 v Olomouci. Poté strávila několik měsíců na samotce ve věznicích v Olomouci a Praze-Ruzyni, kde byla téměř denně podrobována výslechům. Na jaře 1954 byla sice propuštěna na svobodu, ale StB ji i nadále bedlivě sledovala (až do roku 1965.

Zdeninu matku mezitím komunisté odsoudili za spoluúčast na zločinném spiknutí proti republice k 25 letům odnětí svobody. Strýce Ctibora Nováka odsoudili dokonce k trestu smrti za velezradu a špionáž. Těžce nemocná Zdena Mašínová starší byla vězněna v kobce v pražské Ruzyni a 12 měsíců ji tam nechali bez pokrývek na holé zemi v hrozném stavu. Na následky těžkého nádorového onemocnění zažívacího traktu zemřela ve vězeňském pracovním táboře v Pardubicích 12. června 1956.

Ani po smrti matky nepřestal komunistický režim Zdenu Mašínovou perzekvovat. V roce 1957 se přestěhovala z Olomouce do Prahy. Zde mohla pracovat pouze jako myčka laboratorního skla v laboratořích pražských poliklinik. Se svými bratry udržovala řadu let jen písemný kontakt. V březnu 1969 se v Dánsku po šestnácti letech u kodaňské opery setkala se svým bratrem Josefem.

Možnost emigrace nikdy nevyužila. Ve vlasti měla nemocnou babičku Emmu a také manžela doc. Rudolfa Martina. S ním se Zdena seznámila v roce 1956, v nejhorším roce jejího života, kdy jí zemřela maminka. Byl o dvacet let starší, rozvedený, ale jejich osudy si byly v něčem podobné a Rudolf jí byl velkou oporou. Po téměř osmnácti letech vztahu se za něj v roce 1973 provdala. V 80. letech pak spolu žili v Konstantinových Lázních v západních Čechách. Díky tomuto svazku vyvdala dvě dospívající děti, které měl její manžel v péči z předchozího manželství. To vyhovovalo jejímu životnímu postoji k vlastním dětem.

V 90. letech se Zdena Mašínová věnovala bádání v archivech a v roce 1994 dosáhla plné rehabilitace své matky a strýce. Po listopadu 1989 obdržela státní vyznamenání (Medaile předsedy vlády, Řád TGM). Významně veřejně činná byla ve známém případu Vladimíra Hučína. Dne 30. listopadu 2010 byla Zdena Mašínová přijata do řad přerovské pobočky Konfederace politických vězňů ČR. Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 kandidovala jako nestraník na 5. místě kandidátky Klubu angažovaných nestraníků, ale neuspěla. Dnes žije v Olomouci, kde jí byly v restituci navráceny dva domy.

Eva Graham Romanová, Medaile za zásluhy o stát 1. stupně

Eva Romanová, narozená 27. ledna 1946 v Olomouci, je bývalá československá krasobruslařka, ženská polovina tanečního páru sourozenců Romanových.

Spolu se svým bratrem Pavlem Romanem se stala celkem čtyřikrát mistryní světa v tancích na ledě v letech 1962 až 1965 a po dvakrát v letech 1964 a 1965 též mistryní Evropy. Od roku 1965 do 1971 spolu působili v americké lední revue Holiday on Ice. Pak se provdala za amerického komika na ledě a krasobruslaře Jackie Grahama, který se zabýval drezúrou zvířat. Společně žili na farmě v USA v americkém státě Texas a 5 let v karavanu cestovali po USA. Dále žili v Anglii, kde Eva Romanová zůstala i po manželově smrti. V roce 2001 se přestěhovali do české vesničky Lipnice u Rokycan. Po matčině smrti v roce 2005 se Eva Romanová přestěhovala zpět do Anglie, kde žije dosud

Josef Jařab, meaile za zásluhy 1. stupně

Josef Jařab byl český amerikanista, literární historik a teoretik, překladatel a senátor.

V roce 1989 byl hostujícím profesorem na Harvard University a v roce 1990 byl jmenován řádným profesorem anglické a americké literatury na Univerzitě Palackého v Olomouci. Byl tváří protestů proti sovětské okupace Olomouce a požadoval jejich odchod a převedení některých sovětských nemovitostí ve městě na olomouckou univerzitu během jednání se sovětským generálem. Od 19. ledna 1990 do 31. ledna 1997 byl také rektorem Univerzity Palackého. V době, kdy byl rektorem, udělil Václavu Havlovi čestný doktorát filozofie. Byl to jeho první čestný doktorát od univerzity na území Československa. Roku 1994 patřil mezi zakládající členy Učené společnosti ČR a od 1997 do 1999 byl rektorem Středoevropské univerzity.

Od roku 1996 do roku 1998 byl též senátorem Parlamentu České republiky za obvod Olomouc a od 19. listopadu 2000 do 19. listopadu 2006 byl senátorem za obvod Opava. V březnu 2008 ho Poslanecká sněmovna PČR zvolila členem Rady České televize. Na funkci rezignoval na začátku března 2009, protože se rozhodl přednášet několik měsíců na univerzitě v americkém státu Oregon.Dne 27. září 2017 převzal z rukou předsedy Senátu Parlamentu České republiky, Milana Štěcha, Stříbrnou medaili předsedy Senátu.

Jeho manželkou byla germanistka Ingeborg Fialová. Syn Jan Jařab je lékař, diplomat a obhájce lidských práv a David Jařab je divadelní režisér.

Vlastimil Blaťák