TOP 10 italských dobrot podle Fabia: To nejlepší, co v Olomouci máte!

Od chvíle, kdy v restauraci Hotelového domu otevřel svou pizzerii Fabio Doria – rozhovor s ním si můžete přečíst ZDE – ochutnali jsme už v Olomouci pizzu, která na sobě nese ty nejlepší ingredience, buď originály, nebo řemeslné produkty malých farem, obyčejně z Kalábrie, které u nás jinde nenajdete . Vybrali jsme pro vás deset nejlepších dobrot, které u Fabia můžete – a musíte – ochutnat!

10. Spianata Piccante Calabrese

Fabio vozí tento exkluzivnísušený vepřový salám z Kalábrie z malé rodinné firmy na úpatí hor, rozhodně ne z velkého uzenářství, a rozdíl prostě poznáte.Salám má charakteristický oválný tvar a speciální txturu řezu. Buďte si jisti, že když si objednáte u Fabia tu správnou pizzu, tento slám na ní bude – a vy si poom objednáte druhou.

9. Pancetta

Samozřejmě znáte dva typy – pancetta arrotolata a pancetta tesa. Tradiční italský výrobek si nespletete, a stejně tak si nespletete kvalitu, která je v tomto případě opět rukodělná. Přijďte, ochutnejte, poznejte.

8. Gota de Mundo

Pozor, nejedná se o italské víno, ale o španělské. Neexistuje ale důvod, proč byste v italské pizzerii museli striktně trvat na italském víně, když tohle je tak dobré. Fabio ví, co vybírá, a vy to taky oceníte.

7. Guanciale

Guanciale je specialita italské kuchyně, vyráběná z nasoleného a usušeného vepřového laloku. Kusy masa vážící přes jeden kilogram odřezané ze spodní části vepřové hlavy se i s kůží vcelku obalí v soli a černém pepři (může se také přidat cukr, drcený česnek, tymián obecný nebo chilli paprička) a pomalu se usuší na tmavém, chladném a dobře větraném místě. Chcete tu nejlepší, domácí? Však už víte, kde ji ochutnáte.

6. Nduja s feferonkami

Říká se tomu přírodní viagra. Roztíratelná klobáska, vlastně taková paštika, je u nás jistě k dostání i v řadě supermarketů. Proč ochutnat tu domácí u Fabia, víte. Zamilujete si ji a budete chtít zase. A pověsti o přírodní viagře skutečně nelhaly…

5. Prosciutto crudo

Představovat tento produkt je asi zbytečné, ale nyní ochutnejte na pizze pravý originál. Více komentáře netřeba. Cítíte ten rozdíl?

4. Prosciutto cotto

Přestože je Itálie spíše známá šunkami sušenými, rozhodně si nenechejte ujít tuhle vařenou. Kdo ji v Olomouci dostanete? Vy víte, kde!

3. Mozarella Fior di latte

Čerstvý sýr původem z Kampánie dobře znáte. V Česku už dnes dokonce koupíte i velmi kvalitní značky, ale dovedete správně použít mozarellu na pizzu? Fabio to umí dokonale, ochutnat to prostě musíte.

2. Mortadella di Bologna

A je to tady. Jemný měkký vepřový salám, obsahující kostky vepřové slaniny a koření (zejména černý pepř, myrtu, olivy a pistácie), dobře znáte. Opět jde o použití a o výběr řemeslnného dodavatele, což nejlépe posoudí právě rodilý Ital. Prostě mňam.

1. Grana Padano

Sýr netřeba představovat nikomu. Je samozřejmě výjimkou, kterou Fabio ve své pizzerii nebere od žádného malého dodavatele, ale nabídne vám přímo originál, nezaměnitelný, jedinečný, skvělý.