Hudebníci chystají v Olomouci na středu protest. Chtějí otevřít debatu o financování kultury

Chystaný zákon o veřejných kulturních institucích hrozí podle hudebníků výrazně snížit peníze na kulturu. Olomoučtí filhamonici spolu s orchestrem Moravského divadla se proto připojují k celostátní iniciativě Nenechme kulturu utichnout a ve středu po poledni budou demonstrovat před budovou Moravského divadla.

Vláda plánuje podle organizátorů novým zákonem snížit příspěvky na kulturu, hudebníci chtějí svou iniciativou především vyprovokovat veřejnou debatu na toto téma a přimět vládu k přehodnocení současného stanoviska. Zákon o veřejných kulturních institucích by měl platit od roku 2024.

Iniciativu Nenechme kulturu utichnout pořádá Unie orchestrálních hudebníků. Také Olomouc tak ve středu o půl jedné odpoledne  čeká protestní akce před budovou Moravského divadla, a podobné akce budou probíhat téměř u všech budov divadel a filharmonií po celé České republice. Protestu se účastní jak filharmonici, tak i orchestr Moravského divadla.

Chceme upozornit na stávající stav kultury, říkají organizátoři

Série protestů už začala na jiných místech ČR v úterý, kdy se hudebníci k chystanému zákonu vyjádřili například v Opavě, v Pardubicích, v Brně, nebo v Praze před historickou budovou Státní opery.

„Orchestr Moravského diadla Olomouc se rozhodl připojit k iniciativě naší Unie Nenechme kulturu utichnout z několika důvodů. Je podle nás nepřípustné snižovat i tak malé příspěvky na provozování živé kultury, poměrně velký risk může být i v problematice nově vznikajícího zákona o veřejných kulturních institucích. Momentálně ale také stále hrozí slučování či fúze dvou nezávislých a naprosto odlišně fungujících olomouckých institucí Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie. V současných podmínkách umění trpí jak nestabilitou, tak i nervozitou, která prorůstá našemi organizacemi. Tímto protestem chceme upozornit na stávající stav kultury a hrozby dalšího nepříznivého vývoje,“ říká za Moravské divadlo Olomouc Kristýna Machačíková,  předsedkyně základní organizace Unie orchestrálních hudebníků v Moravském divadle.

K jejím slovům se připojuje i Jakub Látal za olomoucké filharmoniky. „Základní organizace Unie oechestrálních hudebníků Moravské filharmonie se hrdě připojuje k protestu odborových svazů. Laxní přístup vlády a ministra kultury Martina Baxy k problematice odměňování zaměstnanců v kultuře, financovaní příspěvkových organizací, jakožto i připravovaný zákon se prakticky rovná devastaci regionální kultury, jak ji známe,“ tvrdí jako člen výboru své základní organizace.

Vlastimil Blaťák