Přerov bude jednat o odstranění sochy Rudoarmějce v září

Socha Rudoarmějce, která od roku 1955 stojí před školou v Želatovské ulici, je stále trnem v oku některých občanů Přerova. Ti napsali zástupcům města žádost, aby skulptura byla odstraněna. Radní jejich návrh jednomyslně odmítli, konečné slovo ale budou mít zastupitelé.

„S ruskou agresí na Ukrajině nesouhlasím, ale ani nestojím za tím, aby se bouraly pomníky, připomínající konec druhé světové války,“ vyjádřil se přerovský primátor Petr Vrána. Připomněl také to, že se jedná o druhý pokus o svržení sochy, který vzešel z občanské iniciativy. Ten první už zastupitelé odmítli vloni v červnu.

Zatímco v roce 2022 se na město obrátila místní pobočka Konfederace politických vězňů, letos se pod dopis adresovaný zastupitelům podepsali čtyři občané. Ve svém listu mimo jiné píšou, že je podle jejich mínění socha „osvobozujícího“ Rudoarmějce cynickou připomínkou někdejší tragické doby, výsměchem všem jejím obětem a pěstí na oko současným ukrajinským uprchlíkům utíkajícím před ruskou armádou.

„Nevidíme jediný důvod tuto sochu nadále ponechávat na místě. Ani se nedivíme, že ji kdosi nedávno doplnil symbolem „Z“, trefně vyjadřujícím kontinuitu mezi sovětskou a současnou ruskou politikou,“ stojí doslova v apelu. Poslední větou iniciátoři připomínající vandalský čin, který vloni na konci října vedl vedení města k podání trestního oznámení na neznámého pachatele, který podstavec sochy postříkal červenou barvou. „Jeho totožnost zjištěna nebyla, náklady na odstranění grafity byly ve výši 96 tisíc korun,“ připomněl náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Pokud by zastupitelé na svém jednání 4. září většinově odhlasovali odstranění sochy, která je dílem známého přerovského sochaře Josefa Bajáka, vstoupili by zástupci města do jednání s vedením Muzea Komenského a žádali by o uložení plastiky do depozitáře této organizace.

Vlastimil Blaťák