Přerovem cloumá konflikt mezi ukrajinskými a romskými dětmi. Policie podle Romů věc řeší nedostatečně

Pondělní konflikt mezi ukrajinskými a romskými dětmi v Přerově řeší policie. Primátor Přerova Petr Vrána byl bezprostředně po konfliktu informován zástupci Policie ČR jak o samotném sporu mezi skupinami dětí, tak i o následném shromáždění Romů, kteří kritizovali postup policistů při řešení.

Už v úterý 11. července se sešli zástupci města, státní a městské policie se zástupci romské komunity, která si stěžovala na přístup policie v řešení vzniklého sporu. Podle informací z oficiálního webu města Přerova na schůzce padla shoda, že je třeba nechat Policii ČR, aby věc v klidu řešila.

Co se stalo v Přerově: konflikt mezi dětmi, pak shromáždění před policejní služebnou

O incidentu podorobně informoval webový server Romea. “Dvě nebo tři děcka napadly holčičku a údajně tam před ní měly mávat nožem. Ta holčička dostala strach a začala křičet. Další kluci, kteří tam byli tak se jí zastali a pak začali utíkat,” popsal pro zpravodajský server Romea.cz incident Ivan Kandráč.

Matka šla na policii, kde chtěla podat trestní oznámení, ale podle jejího vyjádření měla policistka údajně zlehčovat celou situaci. Podle Kandráče byla komunikace s matkou ze strany policie neprofesionální. Podle informací zpravodajského serveru Romea.cz dostala matka napadené holčičky od policistky kopii protokolu “Úřední záznam o podání vysvětlení.” To ale podle místních není dostatečné, protože matka chtěla podat trestní oznámení.

Podle vyjádření Policie ČR proběhl v pondělí 10. července v Přerově konflikt mezi dvěma skupinami dětí. „V souvislosti s uvedeným oznámením došlo ve večerních hodinách k spontánnímu shromáždění většího počtu osob romské komunity před budovou policejní služebny v Přerově na ulici Č. Drahlovského. Přibližně po půl hodině se po projednání případu na obvodním oddělení skupina asi padesáti osob rozešla, aniž by jakýmkoli způsobem došlo k narušení veřejného pořádku. Oznámeným případem se od včerejšího den zabýváme, zjišťujeme veškeré okolnosti a zajišťujeme potřebné podklady k objasnění oznámené události,“ uvedla přerovská policie.

Vlastimil Blaťák