Olomouc vrací do parku ornamentální záhon. Štěrkáče zůstávají, v jaké ale kvalitě?

Bezmála čtyři tisíce rostlin vysází zahradníci Výstaviště Flora Olomouc při další obnově ornamentálních záhonů v centrální části Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. Po jarní výsadbě tulipánů se zde objeví letničky doplněné o kobercové a solitérní trvalky. Vše podle projektu krajinářské architekty Karin Dienstbierové.

Letos se tým zahradnického oddělení Výstaviště Flora Olomouc mohl do výsadby ornamentů pustit o něco později než minulý rok. Důvodem byl fakt, že jedna z potřebných rostlin uvedená v projektu nebyla dlouhý čas v potřebném množství u žádného z dodavatelů k sehnání.

Dohromady bude dva velké záhony u restaurace Fontána u vodotrysku v centrální části Rudolfovy aleje zdobit 3 984 kusů rostlin. Půjde například o nestařec, begónie, aksamitník či právě hvozdík. Samotné rozměřování a příprava záhonů začala ve čtvrtek 13. července, hotovo bude – v návaznosti na počasí – příští týden.

S návratem k tradici se začalo loni, lidé by ale často rádi viděli ornamentální záhony v celém parku

Ornamentální záhony ve středu hlavní 700 metrů dlouhé Rudolfovy aleje obnovilo současné vedení Výstaviště Flora Olomouc vloni v létě.

Zbytek záhonů v aleji zatím ale zůstává v moderním stylu neformálních trvalkových záhonů. „Jak již bylo dříve uvedeno, návrat ornamentů na celou alej není možný. Jejich založení a především údržba jsou při současných ekonomických a klimatických podmínkách několikanásobně dražší než u stávajících celoročně kvetoucích a vůči suchu odolných záhonů,“ uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí Flory. Výhodou štěrkových trvalkových záhonů je podle něj navíc skutečnost, že je na nich během téměř celého roku vždy alespoň část rostlin v květu.

„Návštěvníci parků si tak procházku alejí vždy užijí. Štěrkové záhony totiž pokaždé díky vhodně a profesionálně zvolenému konceptu vypadají jinak, lidé zde vždy mohou obdivovat jiné právě kvetoucí rostliny,“ uvedla již dříve Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Celá řada Olomoučanů má ale na věc jiný pohled a alej by chtěli ornamentální, jaká vždycky byla. „Současné štěrkové záhony s trvalkami jsou dílem pana architekta Zdeňka Sendlera, který reflektoval na tehdejší poptávku radnice nízkoúdržbové hlavní aleje. Už v jeho návrhu byly ornamentální záhony pouze dva, čímž reflektoval na finanční požadavky města. Co mě ale mrzí víc, že se současné štěrkové záhony neudržují v požadované kvalitě. Dvakrát jsme již jako spolek veřejně upozorňovali, že je třeba záhony revidovat, aby byly dostatečně atraktivní pro návštěvníky jarní Flory, to znamená dosázet atraktivními cibulovinami. Revize záhonů, která nedávno proběhla od Polské ulice směrem k Fontáně, byla ve znamení dalšího zjednodušení. Prostor dostaly hlavně botanické odrůdy na úkor zahranických, což atraktivitu záhonů snižuje,“ říká Daniel Bradáč z iniciativy Zachraňte Floru.

Vlastimil Blaťák