Minimálně tři formace World Tour a hvězdy českého pelotonu pojedou Czech Tour

Minimálně tři týmy z World Tour budou na startu na Czech Tour, nejprestižnějšího domácího etapového cyklistického závodu. Formace Jumbo-Visma, v jejíchž barvách jezdí i obhájce vítězství z Tour de France, BORA – hansgrohe a Intermarché Circus Wanty se představí fanouškům od 27. do 30. července zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

“Slibujeme atraktivní bitvu nejvyšší kvality. Tři sestavy z World Tour, nejlepší domácí závodníci a zástup formací druhé nejvyšší kategorie garantuje skvělou podívanou. Jednáme ještě o účasti dalších týmů World Tour,“ říká Leopold König, bývalý závodník a nyní ředitel závodu, který pro letošní ročník nese staronový název. Ve třetí klíčové královské etapě čeká cyklisty finiš na Červenohorském sedle a stoupání na Dlouhé Stráně okusí dvakrát.

Změna názvu byla podle Königa zcela logickým vyústěním dlouhodobé snahy celého pořadatelského týmu. Generálním sponzorem zůstává i nadále společnost Sazka.

„Jsme přesvědčení, že budujeme národní sportovní poklad s dlouhodobou vizí posunout závod do World Tour. I proto od letošní sezony nese závod v názvu slovo Czech. Chceme, aby bylo jasné, s jakou zemí jsme spjatí. Chceme se posouvat a zlepšovat,“ vysvětluje Leopold König, jímž vedený podnik spadá do série Europe Tour.

Během čtyř etap bude docházet k uzavírkám silnic jen na nezbytně nutnou dobu. Kompletní seznam bude k dispozici na webu www.czechtour.cz včetně podrobného harmonogramu uzavírání komunikací. „Chceme přivést skvělé sportovní zážitky a být zároveň dobrými a ohleduplnými sousedy,“ ujišťuje Leo König.

Domácí hvězdy reprezentace, ale pořadatelé čekají i jedno světové jméno

Všichni fanoušci se přitom mohou těšit při Czech Tour na mimořádně atraktivní podívanou. „Změnili jsme termín, začínáme o týden dříve. Věříme, že půjde o skvělou možnost pro kluky, kteří vypadli předčasně z Tour de France a současně pro závodníky chystající se na Vueltu,“ podotýká König.

Už nyní potvrdily účast hvězdy domácí reprezentace Karel Vacek či Daniel Turek, s dalšími se se jedná. Mezi přihlášenými jsou přitom nejen tři sestavy z World Tour, ale i formace druhé nejvyšší divize Pro Konti jako je EOLO-Kometa, Tudor, Equipo Kern Pharma, či Corratec Selle Italia.

Týmy se teprve finalizují, ale v minulosti se na silnicích při Czech Tour představila hvězdná jména jako spurter Fernando Gaviria, Stefan Schumacher pyšnící se triumfem v etapě na Tour de France i Giro di Italia, Domenico Pozzovivo, Simon Yates či domácí závodníci Zdeněk Štybar, Petr Vakoč, Jan Hirt a právě ředitel závodu Leopold König, který Czech Tour dokonce dvakrát vyhrál. “Jednáme ještě o jedné velké hvězdě,” podotkl Leopold König.

Start v Prostějově, Olomouc se dočká druhý den

Úvodní etapa 27. července startuje v Prostějově a po 167,8 kilometrech končí v Uničově. Závodníci budou mít v nohách 2187 výškových metrů, tudíž nejde o klasickou etapu pro spurtery, nicméně velmi pravděpodobně se jedná o jediný den, kdy lze očekávat hromadný dojezd.

O den později se peloton vydání vstříc 166 kilometrům z Horního náměstí v Olomouci, přičemž finišovat se bude na Pustevnách. Cyklisté pokoří 2 790 výškových metrů. Na Pustevny se bude stoupat dokonce dvakrát. Každý z borců s ambicemi na celkové pořadí bude muset být mimořádně ostražitý, aby jeho sen neskončil předčasně.

Třetí dějství odstartuje v Moravské Třebové. Královská etapa naplánovaná na 29. července měří 161,3 kilometrů a bude drsnou prověrkou pro všechny vrchaře. Celkem se do nohou borců v sedlech zakousne 3404 výškových metrů. Dvakrát se pojede na Dlouhé stráně, ovšem cíl organizátoři připravili v podobě výstupu na Červenohorské sedlo. Tady se může závod rozhodnout.

Velké finále přijde na řadu při etapě z Šumperku do Šternberku. Cyklisté už budou notně unavení. Současně budou muset během 178,7 kilometrů zdolat 2 982 výškových metrů. Okruhy ve Šternberku jsou nevyzpytatelné a mohou ještě způsobit změny v konečném účtování.

Závod bude zpestřen bohatým doprovodným programem, ve všední dny se plánují v cílových městech koncerty místních kapel a na víkend jsou kromě hudebních vystoupení připraveny také ukázky adrenalinových sportů jako je slackline nebo jízda na kole v pumptracku, který si budou moci zájemci také osobně vyzkoušet. Nejbohatší doprovodný program bude v cíli na Červenohorském sedle.

Program Czech Tour 2023

1. etapa – 27. července: Prostějov (Masarykovo nám.) – Uničov (Masarykovo nám), 167,8 km/2 187 výškových metrů

2. etapa – 28. července: Olomouc (Horní nám) – Pustevny, 166,8 km/2 790 výškových metrů

3. etapa – 29. července: Moravská Třebová (Náměstí T.G.M.) – Červenohorské sedlo, 161,5 km/3 404 výškových metrů

4. etapa – 30. července: Šumperk (Nám. míru) – Šternberk (Radniční), 178,7 km/2 982 výškových metrů

Vlastimil Blaťák