Tovačovský maraton oslavil desátý ročník. Závod dokončilo 16 plavců

Jubilejní a silně obsazený desátý ročník Tovačovského maratonu v dálkovém plavání se letos konal v sobotu 10. června. Na tratích 1, 3, 5, 10 a 15 km se maratónu účastnilo 146 plavců z 29 plaveckých oddílu z celé republiky. Okruh jednoho kilometru si vyzkoušelo i 9 plavců z neregistrované veřejnosti.

Závod se plaval v průzračných vodách tovačovského jezera na dvou okruzích o délce 1,6 km a 1 km. „Stavba trati i její příprava, je velmi náročná záležitost. Musí splňovat přísná kriteria bezpečnosti zejména s ohledem na start žákovských kategorií. Pořadatelsky se tedy jedná o akci časově i organizačně rozsáhlou se zajištěním certifikovaných rozhodčích, zázemím včetně občerstvení po dobu závodu a sanitkou s lékařem,“ uvedla za organizátory Gabriela Ježková.

Nejdelší závod dokončilo šestnáct plavců

Účastníky Tovačovského maratónu jsou nejen děti (mladší a starší žactvo )a kadeti, ale i kategorie muži, ženy včetně kategorií masters. Nejdelší závod na 15 km zdolalo celkem 16 plavců.

V mužích vyhrál reprezentant ČR Matěj Kozubek ( r. 1996 ) z klubu Kometa Brno v čase 3:01:10. Za ženy byla nejrychlejší v čase 3:29:02 Leontýna Trněná ( r. 2007 ), plavecký klub Axis Jihlava. Oba šampióni získali Pohár starosty města Tovačov, který jim věnoval a osobně předal pan starosta Marek Svoboda.

Tovačovská voda k sobě táhne lidi napříč generacemi i výkonnostními třídami. Nejen reprezentanty ČR na evropských i světových šampionátech, přemožitele kanálu La Manche např.: Petr Mihola v r. 2006, Dana Zbořilová v r. 2001, Radek Táborský v r. 2015, ale i přemožitele průlivu Gibraltar Magda Okurková v r. 2016, nebo Severního kanálu, který jako první Čech přeplaval Jaroslav Chytil v r. 2018.

Vlastimil Blaťák