Vrak u Senima: kolem auta je nepředstavitelný nepořádek, pod autem je mrtvá kočka

Britský Ford, stojící v Olomouci na parkovišti u Senima, obydleli bezdomovci, a udělali kolem auta nepředstavitelný nepořádek. Vytrhané polstrování se válí na desítky metrů daleko, okna jsou vytlučena, pod autem leží mrtvá kočka. Městská policie auto dvakrát polepila, vrak ale na místě stojí dál.

O záhadném briském autě s volantem vpravo jsme psali poprvé v lednu loňského roku, podruhé pak v lednu roku letošního. Jak auto vypadalo v jednotlivých obdobích, v těchto článcích naleznete na fotografiích.

Po dalších několika měsících je všechno ještě mnohem horší. Městská policie sice dvakrát oblepila celé auto, bezdomovci, kteří vůz obydleli, však nálepky strhali, a vytvořili kolem auta nepředstavitelný nepořádek. Auto má vytlučené okno na straně řidiče (vpravo), a vytrhaný tapecírunk a na desítky metrů daleko se válejí kusy interiéru. V noci v autě prokazatelně někdo přespává.

Na čí straně je nyní řešení? Je v tom zmatek

„Pokud již Městská policie vozidlo „polepila“, znamená to, že jsou ve věci již podniknuty příslušné legislativní kroky. Městská policie v těchto případech věc zadokumentuje a poté vše oznámí příslušnému správnímu orgánu k dalšímu řešení. Městská policie však není oprávněna odstavené vozidlo odstranit z pozemní komunikace,“ uvedl na náš dotaz mluvčí olomoucké Městské policie Petr Čunderle.

K likvidaci vraků je přitom oprávněn pouze vlastník komunikace (pozemek parkoviště patří společnostem AMH, a.s., a Senimo a.s.) , k odtahu autovraků je oprávněn pouze obecní úřad a u vozidel bez STK má toto oprávnění vlastník pozemní komunikace. Co z toho se týká britského Forda na soukromém pozemku, není jasné.

Vrak stojí na místě už léta, postupně chátrá

Poslední dálniční známka na předním skle pochází z roku 2009, auto má podle databáze poslední MOT (Test britského ministerstva dopravy ohledně bezpečnosti vozidla, aspektů způsobilosti k provozu a emisí výfukových plynů, požadovaný ve Spojeném království, ekvivalent naší „technické“) z roku 2007 s ukončenou platností o rok později.

Podle Google Street View auto na parkovišti ještě prokazatelně nestálo v roce 2014, kde se ale pohybovalo mezi vypršením posledního potvrzení o technické způsobilosti a touto dobou, je neznámé. V České republice nikdy nebylo registrováno a není vedeno v policejní databázi pohřešovaných vozidel. Jako hledané není vedeno ani v britských databázích.

Vlastimil Blaťák