Kdo zaplatí Ovocnou stezku? Přerovská radnice dává od projektu ruce pryč

Zhruba půl milionu korun. Takový je momentálně účet za projekt Ovocné stezky, kterou město Přerov vysadilo před šesti lety, nyní musí podle pravomocného rozsudku stromy přesázet, aby nezasahovaly do práv majitelů okolních pozemků.

Náklady na vytyčení pozemku zhruba 80 tisíc, náklady na právní zastoupení okolo 250 tisíc, dalších 80 tisíc padlo z dotace za samotné stromy. Necelý půlmilion stál projekt přerovské Ovocné stezky, kterou nyní čeká přesazení poté, co o tom definitivně rozhodl soud. Je otázkou, jestli k uvedené částce připočíst náklady na projekt a na stavbu štěrkové cesty, kterou přerovská radnice v místě plánuje nyní.
Soud rozhodl, autoři projektu vyhlásili sbírku na právníky
Ne všechny náklady se dají vyčíslit přesně. „Děkujeme za Váš dotaz, na který bychom Vám rádi poskytli odpověď, ale nejsme k tomu oprávněni. Prosím, obraťte se s tímto dotazem na město Přerov,“ odpověděla na dotaz redakce Šárka Mrkvičková z právní kanceláře Holubová, která přerovskou radnici v letitém sporu zastupovala.
Střízlivý odhad ceny za advokátní služby se, při obvyklé advokátní taxe a projetých kilometrech ke všem soudním jednáním, může v tomto případě pohyboval kolem 130 tisíc korun, k částce je ale třeba připočíst i náklady na právní zastoupení žalobců JUDr. Markem Pourem, které vyšlo na 120 tisíc.

Náš dotaz na AK Holubová doputoval až na přerovský magistrát, který k věci uvedl, že „advokátní kancelář Holubová advokáti s.r.o., která Statutární město Přerov zastupovala v soudním sporu „Ovocná stezka Pastviska“ nám přeposlala Váš e-mail, v němž se dotazujete na celkové náklady AK účtované za právní zastoupení městu Přerovu. V této souvislosti si Vám dovoluji sdělit, že advokátní kancelář Holubová advokáti s.r.o. městu Přerovu za právní zastoupení neúčtovala žádné náklady,“ uvedla Dagmar Šneidrová z odboru správy majetku a komunálních služeb přerovského magistrátu.

Soud nyní definitivně vyšel vstříc žalobcům, na webu Společně pro Přerov se vzápětí objevilo obsáhlé Prohlášení k soudnímu sporu, na jehož konci žádají autoři veřejnost o finanční podporu se soudními náklady.
Město se dovolávat nebude, je tím spor u konce?
„Ve spolku jsme rozhodnutím soudu zklamáni. Hořké také je, že je očividné, že nejde primárně o stromy, ale o úplně něco a někoho jiného, a stromy na to doplácí. Mrzí nás, že „každý dobrý skutek je po zásluze potrestán,“ přesto však věříme, že Nejvyšší soud uzná, že výsadby stromů v krajině, byť při hranici pozemků, jsou v krajině normální,“ uvedli autoři projektu ve svém prohlášení ze dne 14.4.2023.
O čtyři dny později pak ale rada města Přerova svolala nečekanou tiskovou konferenci, na níž novinářům oznámila, že oproti původním neoficiálním prohlášením se k Nejvyššímu soudu dovolávat nebude. Netradiční formát sdělení informace je pak umocněn tím, že k tomuto stanovisku nebyla na webu města následně vydána tisková zpráva, což jinak bývá v takových případech obvyklé.
Vlastimil Blaťák