Dosud nevystavené malby Michala Škody jsou k vidění v olomoucké Telegraph Gallery

Kurátorka Silvia L. Čúzyová, ve spolupráci s autorem a Telegraph Gallery, připravují výstavu Topografie samoty umělce Michala Škody. Autor zde představí díla vzniklá v letech 2020 až 2022, která dosud nebyla nikde vystavena. Zahájení výstavy se uskuteční ve čtvrtek 25. května od 18 hodin. V olomoucké Telegraph Gallery bude k vidění do 10. srpna.

Michal Škoda je známý především jako sochař, velice důležitá je pro něho kresba a médium autorské knihy, dlouhodobě se však věnuje také malbě, přesněji řečeno obrazu jako takovému. Pro autora je typické, že v malbě zkouší různé přístupy a pracuje s různými materiály. Protentokrát umělce svedl klasický formát malby na plátně. Abstraktně a geometricky reflektuje a vizualizuje pojmy, jako jsou vztahy, vymezení a prázdno.

Silvia L. Čúzyová o výstavě

K základním pilířům Škodovy malířské tvorby patří transformace jednoho typu obrazu do jiného. Autor vytváří precizní kompozice, volí klidné formy a barvy, nevyužívá figuraci ani explicitní naraci. Specificky zachycuje skutečné prostředí a prožitky, přesto je nelze spojovat s konkrétním okamžikem či místem. Pro autora je typické, že svá plátna nepojmenovává, pouze je čísluje. Díky tomu je možné sledovat, jak se jeho myšlenky materializují a malířské záměry proměňují v čase.

Ve zkratce lze říci, že Škodovy malby na plátně prošly od překvapivé barevnosti a osobnějších obsahů ke zdrženlivému geometrickému stylu v černobílé barvě a odstínech šedé. Zkušenost je v nich redukovaná do abstraktní formy geometrické imprese, díky níž umělec sdílí požitek z preciznosti, řádu a harmonie. Výstavu doplňují také dva nejnovější sochařské objekty, jež rámcují Škodovu kolekci černých objektů.

Praktické informace

Výstavu doprovází katalog, který bude možné zakoupit na pokladně Telegraph Gallery nebo na eshopu. Komentovaná prohlídka s autorem a kurátorkou Silviou L. Čúzyovou se uskuteční 22. června v 18 hodin. Telegraph Gallery je otevřena úterý až pátek od 9 do 19 hodin, sobota až neděle od 10 do 18 hodin.

Kurátorka: Silvia L. Čúzyová Grafický designér: Jakub Kovařík

MICHAL ŠKODA (1962), umělec a kurátor, narozený v Táboře. Autodidakt, který vedle své tvorby stojí od roku 1997 rovněž v čele Galerie současného umění a architektury v Domě umění v Českých Budějovicích, kde se mu podařilo vybudovat prestižní středoevropskou galerii. Má za sebou dlouhou řadu výstav, jak doma, tak i v zahraničí. Věnuje se současnému umění a architektuře, velkou roli v jeho tvorbě hraje také zájem o hudbu, poezii, film a současný tanec. Stěžejní témata své tvorby „člověk a prostor“, zpracovává v početných kresbách, malbách, objektech, v občasných site-specific instalacích, ve fotografických záznamech, autorských knihách i denících. Od roku 2019 na svých autorských výstavách četně spolupracuje se slovenskou kurátorkou Silvií L. Čúzyovou.

SILVIA L. ČÚZYOVÁ (1981), historička umění a nezávislá kurátorka. Magisterské studium v oboru dějiny umění a kultury absolvovala na Filozofické fakultě Trnavské univerzity v Trnavě, titul PhD. získala na Katedře teorie a dějin umění Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. Na VŠVU působila i jako ředitelka Galerie Medium a byla vědeckou pracovnicí Centra výzkumu VŠVU. Aktuálně přednáší také na Trnavské univerzitě, recenzuje, publikuje, spolupracuje na autorských výstavách, jak doma tak i v zahraničí. Specializuje se na dějiny a teorii moderního a současného vizuálního umění a na historii i současnost kritiky umění. Je členkou slovenské sekce AICA (Mezinárodní asociace výtvarných kritiků).

Inka Ličková