Zmatek v hlavě: Bývalý ministr kultury za ČSSD už kandidoval i za Přísahu, teď ale sbírá rytířské řády

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk se nově uvádí jako prezident Svatováclavské akademie a představuje se na stylizované fotografii dekorovaný hned několika rytířskými řády. Politicky se přitom dlouhá léta řadil do uskupení na úplně protilehlém konci spektra.

Primátor Olomouce za ČSSD, ministr kultury v Babišově vládě za stejnou stranu. Členem sociálních demokratů byl do roku 2021, v loňském roce pak kandidoval do Senátu na Bruntálsku a poměrně dlouho hledal novou „stáj“. Spekulovalo se o Zimolově jihočeské straně Změna 2020, a jednání tehdy potvrdil i sám Jiří Zimola. Následně prosakovaly zprávy o tom, že by měl Staněk kandidovat za KSČM, nakonec se tak stalo na kandidátce Přísahy.

Navzdory tomu všemu ale nyní přijímá rytířské řády a fotografuje se s nimi. Okolnosti přitom nasvědčují tomu, že jde o zvláštní hru, neboť sídlo společnosti, které Staněk slouží jako prezident, se nachází v Olomouci u obchvatu na Babíčkově ulici v přízemní budově, ve které sídlí instalatéři.

Oficiální portrét Antonína Staňka ověšeného řády na webu Akademie. Foto: Akademie koruny Svatováclavské.
Řád Orla Gruzie a ocenění Order of Malta Refugee Aid Medal

Již přibližně před pěti lety se dostaly na veřejnost neurčité informace, podle nichž měl být Staněk, tehdy ještě člen ČSSD, nositelem Řádu orla Gruzie a nesešívané tuniky našeho Pána Ježíše Krista. Ten na svých veřejně dostupných prezentacích svoje členy nezveřejňuje, zprávu tudíž nelze jednoznaně ověřit.

Nyní je ale všechno jinak. Jak upozornil na svém facebooku David Hrbek, Staněk se uvádí jako prezident Akademie koruny Svatováclavské, a na titulní fotografii se pyšní řády připnutými na klopě smokingu, a představuje se jako doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D., který obdržel 20. 9. 2020 na doporučení delegace Viterbo-Rieti od Suverénního vojenského hospitálního řádu Sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě ocenění Order of Malta Refugee Aid Medal.

Kde sídlí „Akademie“? V baráku pro instalatéry u obchvatu

Vážnost ocenění a význam řádu je otázkou. Akademie koruny Svatováclavské se totiž na svém webu uvádí korespondenční adresou na adrese Babíčkova 6 Olomouc, což je přízemní dům sloužící instalatérům.

Toužíte navštívit kanceláře Akademie koruny Svatováclavské? Tak jste tady správně. Foto: Google maps

Co je zajímavé, podezřelá je i adresa oficiálního sídla v Praze na Sázavské 25. Na místě totiž nic nepřipomíná, že by zde měla sídlit významná akademie, udílející rytířské řády. Dole sídlí vinotéka, nahoře se jedná o normální činžák.

Oficiální sídlo „akadmie“ na adrese Sázavská 25, Praha. Foto: Google maps
Detail zvonků na adrese Sázavská 25. O Staňkově „akademii“ vůbec nic. Kam se svatováclavským rytířům třeba doručuje pošta? Foto: Vlastimil Blaťák

Zakladatelská listina spolku pochází z loňského roku a je osobně podepsána Staňkem. Ta uvádí, že „Akademie je ve svých cílech a činnosti motivována nejvyššími hodnotami křesťanské kultury“, co je ale mimořádně zvláštní, na svém profilu na facebooku přímo odkazuje na webové stránky osobně Antonína Staňka.

Vlastimil Blaťák