V Olomouci se potřetí představí přední moravské pivovary – letos poprvé na Floře v pavilonu E

Již 19. a 20. května proběhne další, již třetí Moravská vernisáž piva! Letos představí třiadvacet nejoceňovanějších pivovarů a desítky pivních stylů z celé Moravy. Porota vybere vítěze ve čtyřech kategoriích. Ležák, tmavý ležák, Pale ale a kyseláč. K dispozici budou také různé pivní suvenýry, gastronomická sekce s grilemnebo lahůdkami z Paštikárna u pana Ragueneaua.

Dva dny plné přednášek, diskusí expertů, setkání hospodských nebo premiéra nové nezávislé degustační soutěže, které bude předsedat profesionální degustátor evropského formátu Imrich Nogell – to vše přinese třetí ročník Moravské vernisáže piva.

Ten nabídne to nejlepší od předních moravských minipivovarů. Navíc se svými pivy dorazí i hosté z Maďarska a Polska, kde se minipivovarům v současné době velmi daří. “Už tradičně bude mezi nejzajímavější vzorky patřit brněnský specialista na kyseláče JBM Brew Lab, který připraví i jeden z festivalových speciálů nebo pivovar Thrills brewing, který posunul moravské pivovarnictví o několik pater výš. Z létajících pivovarů pak dorazí třeba olomoucký Blázen na čepu,” říká Matúš Krátky, hlavní degustátor festivalu a majitel známé olomoucké pivotéky Pivní Ráj Olomouc.

“S dalšími hosty, třeba Lukášem Provazníkem, který má v Brně dvě vynikající pivnice,pak budeme mluvit o moderních trendech v pivovarnictví, konkrétně o novém stylu Cold IPA,” dodává Filip Harviš z Vyhoukané sovy, ředitel festivalu MVP.

Pivo, věda a spolupráce s Univerzitou Palackého

Třetí ročník MVP bude výjimečný i díky spolupráci s Univerzitou Palackého, která vloni podpořila projekt vlastního Experimentálního mikropivovaru. Studenti díky tomu získají informace o technologickém postupu vaření piva, chemických dějích nebo jeho vlivu na lidské zdraví.

„O pivu se dá mluvit desítky hodin. Dá se studovat na vysokých školách. Lidé se dnes daleko víc zajímají o jeho kvalitu, vlastnosti nebo vady. Třeba už jen proto, že roste i jeho cena. Zákazník by tak za utracené peníze měl chtít něco, co má tu nejvyšší kvalitu a je za tím vidět dobrá práce všech, kteří s ním přijdou do styku. Od sládků po výčepní,” říká Jiří Gregor, spoluorganizátor a majitel pivnice Olomoucká citadela.

Unikátní festivalové pivo

Vrcholem Moravské vernisáže piva budou tradičně i festivalové speciály. V plánu je ostružinový kyseláč doplněný pistáciemi. Druhé pivo pro návštěvíky připraví Blázen na čepu a Luhačovický pivovar. Bude to lehčí IPA, která bude přesně pasovat k příjemnému jarnímu večeru v olomouckých Smetanových sadech, kde se festival koná. Třetím pivem pak bude speciální pivo na styl finského sahti, do kterého Jan Kubík z projektu Brewmaster.cz nepřidal chmel.

Moravská vernisáž piva nabídne také zajímavý doplňkový program, výjimečně chutná a kvalitní piva, neformální prostředí a přátelskou atmosféru. Za zmínku stojí i to, že celá organizace, čepování a servis je v režii MVP. Sládci, obchodní zástupci a další pivovarští, stejně jako degustátoři, hospodští nebo lidé, kteří krásy řemeslných piv začínají teprve objevovat, se tak mohou v klidu setkat nad pivem a vyměnit si tipy, náměty, zkušenosti nebo se domluvit na spolupráci.

Vlastimil Blaťák