TOP 10 špičkových piv, která NEdostanete v Olomouci

(Nejen) na Moravě existuje skutečně dlouhá řádka velmi kvalitních piv, která v Olomouci jednoduše nedostanete. Některá z nich budete moci ochutnat v květnu na Moravské vernisáži piva, všechna ale ne. Ve spolupráci s organizátory tak vznikl unikátní žebříček toho, co budete shánět doopravdy horko těžko.

Nabídkou toho, co se v Olomouci nedá sehnat, nás provedli Jiří Gregor a Matúš Krátky, organizátoři Moravské vernisáže pova.

10. Honeymoon (pivovar Genius Noci)

Jedná se o medové pivo, čehož se konzumenti skoro bojí, aby nebylo příliš sladké. Má ale pouze 2,7% medu a sladké rozhodně není. Dokonce vyhrálo Českou pivní pečeť. Má třináct stupňů, řadí se mezi silnější piva, a nejblíže Olomouci je k ochutnání v Brně. V Olomouci se nenašel hostinský, který by měl odvahu Honeymoon zkusit prodat.

9. Pink Boots (pivovar Nová Sladovna)

Pivovar z Opavy tak nějak nemá potřebnou distribuci. Nápoj vzniklý na podporu žen a nebinárních osob z pivovarnického průmyslu paradoxně vařil muž, ale na chuti mu to neubírá.

8. Flanders Red Ale (pivovar Madcat)

Pivovar z Kamenice u Jihlavy to zkusil v belgickém stylu, ani on ale nemá dotaženou distribuční síť. Pivo je drahé, dozrává totiž v dubu, a na Moravské vernisáži piva bude k ochutnání. JInak se ho v Olomouci nenapijete.

7. Ležák Parník (pivovar Parník)

Pivo je dnes skutečně vynikající, ovšem kdysi dřív bylo hrozné, a tato pověst se s ním bohužel vleče. Výrazně se zlepšilo, malý pivovar ale zatím nemá auto, aby pivo vozil. Přitom to z Přerova není až tak daleko.

6. Nevím pyčo (pivovar Létající bezdomovec)

Ostraváci si prodávají svoje pivo sami, a nezavážejí ho. Je to škoda, protože není mnoho kyselých piv s borůvkami a kávou. Jak pivo chutná? Vlastně jako Ostrava. Zpečetěný osude.

5. Gose (pivovar Haksna)

Posuďte tu kombinaci: limetka, sůl, tymián – a možná koriandr. Prostě pivo pro pravé chlapy. Uvařené v německém stylu, a zatím  jsou na trhu příliš noví. Snad se brzy dočkáme.

4. Eureca (minipivovar EU)

Vaření tohoto piva je legalizováno jako výzkumnická aktivita na UP Olomouc a vzniklo jako semestrální práce. Tudíž nesmí být komercionalizováno a puštěno do prodeje. Nápaditý způsob jak trávit studium! Na MVP bude k ochutnání.

3. Blend (pivovar Thrills)

Mix piv stařených v dubovém sudu. Pivovar je z Velkých Pavlovic, prodává tohle pivo, kde se dá – v Praze, v Brně – ale v Olomouci ne. Kvůli tomu dubu je drahé a hostinští asi opět nemají odvahu se do něčeho takového pustit.

2. Wild Fire (pivovar Wild Creatures)

Je lepší z lahve než na čepu, ale nikdo to jetě nepochopil, proto nemá vybudovanou až takovou klientelu. Dozrává v lahvích jako víno. Je zde malá výjimka – v Olomouci jej sehnat lze. Ale pouze na jediném místě v Pivním ráji.

1. cokoliv od JBM Brew Lab

Malý létající pivovar z Brna, který nemá vlastní technologie a vaří proto na vícero místech. Piva jsou ovocná, každá bečka je proto unikátní. Prodávají bohužel jen u sebe, a to proto, že na to kašlou, a protože je majitel introvert. Na MVP ovšem budou, a můžete tak ochutnat.

Vlastimil Blaťák