Jak právník a náměstkyně primátora ztráceli nervy. Přepis zvukového záznamu ze schůze, která hrozí skandálem – 2. část

Přinášíme vám druhou část přepisu zvukového záznamu schůze SVJ Jižní Tribuna, s vysvětlujícími komentáři a vsuvkami. Jedná se o rozúčtování tepla, které může být pro některé vlastníky jednotek nevýhodné. Věc se na první pohled jeví jako taková nevinná, ale opravdu jen na první pohled. Jde o víc?

První část textu je k dispozii ZDE.

Podotýkám, že se bavíme o domě, který je obrovský – a mimochodem multifunkční. Podle toho, co se dozvídám, mohou vzduchem s použitím různé metodiky rozúčtování létat doslova statisíce. Než se pustím do další části, je nutné zhruba představit oba hlavní aktéry slovní přestřelky. Jsou to Jiří Kubíček a Petr Konečný.

Jiří Kubíček je dlouholetým šéfem fotbalové Sigmy. Nyní učí na vysoké škole, jedno volební období působil jako zastupitel. Jednoznačně je bojovníkem za pravdu, nikoli bojovníkem o moc a vliv, což by bylo hrubě pod jeho úroveň. Mnohé může odradit svým rozvláčným stylem a jistě mu budou předhazovat, že bojuje svoje dvacet let staré bitvy. Jestli tomu tak je nebo není, nechám bez své odpovědi na posouzení čtenáři, na konci po přečtení celého záznamu.

Petr Konečný je olomoucký advokát, kde se vzal tu se vzal, najednou jako by byl de facto jediným advokátem, kterého město využívá pro obhájení všeho. Počátek jeho vztahu k fotbalu a k Sigmě je nevystopovatelný. Poprvé jsem jej zaregistroval v roce 2005. Tehdy hrála na Andrově stadionu Amfora, a za „Legendy Sigmy“ nastoupil i mladý právník Konečný. Jeho výkon na hřišti nebudu posuzovat, jak se ale ocitl mezi „legendami“, mě (jako fotografa za bránou, v níž stál shodou okolností Kubíček – a tehdy mu kryl jako gólman záda…) zaujalo už tehdy – ale pryč od toho. Postupem času si vydobyl neotřesitelnou pozici jak v olomoucké politice, tak ve fotbalových strukturách. Nepřísluší mi hodnotit jeho kariérní postup.

 

Na schůzi je pro mě jakožto cizí element naprosto zarážející, s jakou samozřejmostí tato schůze nominuje Konečného jako předsedajícího. Působí to dojmem, že to bylo předem připraveno, vymyšleno, a advokát jen na židličce čeká, až bude formálně povolán za stoleček v čele, aby vstal a „odřídil“ schůzi.

Asi bych na jeho místě, jsa navržen za předsedajícího, toto pokorně a striktně odmítl, s poukazem na všem zřejmý a čtyřnásobný střet zájmů, viz první část tohoto textu, a cudně a tiše bych se posadil do pléna. Toto se ale nestane, z přítomných to jako by nikomu nepřipadá divné, Konečný se bez námitek kohokoli a úplně samozřejmě usazuje do předem připravené role předsedajícího, a chce začít schůzi řídit. Zdatně mu sekunduje Miroslava Ferancová jako zástupkyně Rady města. Jenže ono se to vyvíjí jinak, než jak bylo nachystáno.

Začínají se dít věci. To, co stačí čtenáři k pochopení celého děje, je jednoduchá rovnice, přestřelka, která se po celou dobu trvání schůze neustále dokola opakuje:

  1. Jiří Kubíček vznáší námitku (jedno jestli proti údajné neplatnosti smlouvy nebo údajné nevýhodnosti způsobu rozúčtování pro majitele jednotek). Je sice občas položena značně košatě, nicméně pokud se dopracujeme k jádru, tak věcně;
  2. Vedoucí schůze se námitkou naprosto odmítá zabývat. Stačilo by třeba kverulanta usadit jednou větou, doložit dokumenty ukazující, že nemá pravdu, jenže přesně to se neděje. Čiší z toho snaha především nedopustit jakoukoli diskusi – a předsedající de facto nedovolí ani vyslovení té námitky, dokončení věty, a velmi hystericky a později i vulgárně Kubíčka umlčuje. Ferancová mu pomáhá.

Přepis je krácen, celý záznam v délce cca 3 hodiny může být zájemcům libovolně k dispozici. Pište si o něj na e-mail redakce@hanackenovinky.cz.

Konečný: Drž hubu, odebírám ti slovo!

Jiří Kubíček (k paní Ferancové, v kontextu slovní přestřelky o právoplatnosti svolání této schůze): Četla jste stanovy, když jste sem šla?
Miroslava Ferancová: No, četla jsem, sedněte si na zadek, přestaňte mě zkoušet…
Jiří Kubíček: Ale vaše dceřiná společnost jednala podvodně, vám to nevadí?
Miroslava Ferancová: Ale nejednala podvodně, jednala v pořádku, my s tím problém nemáme, jestli ho máte, tak si to dejte do diskuse, nikomu jinému to nevadí, přestaňte nás přestaňte otravovat.

Schůze se mění v překřikování, zvyšuje se hlas a řve se. Zajímavou vsuvkou je to, že kdosi velmi dramaticky vytáhne počítač a začíná Kubíčkovi měřit třicet sekund na vyjádření (což asi nemá oporu ve stanovách, tudíž se schůze zvrhává ve frašku).

Kromě samotného obsahu sdělení, jímž by se měl někdo zabývat, minimálně zástupce města, mi přijde zajímavé, jak ztrácejí právě zástupci města dekórum, a uchylují se ke řvaní a verbálním sprosťárnám – bez toho, aby dovedli reagovat. Je Kubíček kverulant, bojující svoje staré bitvy a otravující ostatním vzduch? Mohl by být – opakuji, stačilo by vyvrátit alespoň některá jeho tvrzení, což by právníci snad měli snadno dokázat. Místo toho ale přicházejí útoky ad hominem a umlčování.

Běž si řvát do klubu padesát plus a zavři hubu!

Protože nemám vzdělání účetního, nedovedu posoudit, do jaké míry mohou být Kubíčkovy námitky relevantní. Přenechám to soudům a zastupitelům města. V zásadě ale rozumím tak, že se nedávno v SVJ podivně změnil systém vyúčtování tak, že škodí majitelům jednotek, vlastnících bytové stanice pro ohřev, ve prospěch klubu, tudíž potenciálně těch, kteří ho zastupují, a vzduchem tak létají statisíce.

Petr Konečný: Já mám takový návrh, udělejme schůzi, a koho to bude zajímat, ať jde s Jirkou do klubu padesát plus, sedněte si, tak si sedněte a držte zobák!
Jiří Kubíček: Jak je možné, že se nekomunikovalo…
Petr Konečný: Jirko zavři tu hubu nebo pudeš ven!
Jiří Kubíček: Jak se to chováte!?
Petr Konečný: Neruš nám schůzi držte hubu, jinak to neumím říct, sedni si, budeš vykázán, necháme tě vykázat, Jirko přestaň nás tu obtěžovat, neruš nám schůzi!!

Schůze nyní začíná řešit vyúčtování tepla SVJ:

Jiří Kubíček: …jste se u mého bytu například pokazili náměry bytů, protože vy jste mně účtovali teplo na 100 metrů a já mám jen 62 metrů, smlouva je neplatná, vaše vyúčtování je katastrofální, protože jste jednali podle vyhlášky 269/2015 Sb. Pan Konečný má ode mě materiály už z 19.2.2021, že neexistuje v tomto domě účtovat podle této vyhlášky, a musí se účtovat na metry. A vy jste se s tím nekonáním dostali dnes do situace, že z toho teď nemůžete vyskočit a SNO (Správa nemovitostí Olomouc, pozn. V.B.) je v situaci…
Petr Konečný: Ukončíme tuto debatu, máme tady pana Sobotku…
Jiří Kubíček: Nechte mě to dokončit!
Petr Konečný: Máme tady zástupce správce, ten tomu rozumí víc než ty, prosím tě sedni si, odebírám ti slovo…
Jiří Kubíček: Já jsem byl na ministerstvu…
Petr Konečný: Tady jsi na schůzi, nejsi ve chlívě, sedni si, ty jsi zvyklej na svoje žvanění, žvaň si v klubu padesát plus, sedni si a přestaň žvanit, ukonči to svoje žvanění a sedni si, nedělals nic!
Jiří Kubíček: Nic? tady je šestnáct šanonů narvaných informacemi, makal jsem od rána do večera!
Petr Konečný: Minule s nás tady tři hodiny otravoval, odebírám ti slovo, já vám řeknu příklad, Jiří Kubíček nás tady minule tři hodiny otravoval…
Jiří Kubíček: Pane Konečný uklidněte se…
Petr Konečný: Já su klidnej, sedni si, a stejný žvanění tady máme k vyúčtování, máme tady pana Sobotku, odborníky ze Správy nemovitostí, kteří tomu rozumí…
Jiří Kubíček: Pane Zelenko (přítomný šéf SNO, pozn. V.B.) , měli jste na SNO případ…
Petr Konečný: Jirko tady nemáš koho oslovovat!!
Jiří Kubíček: …že přišel nový spoluvlastník, a vy jste nemohli udělat vyúčtování, když ten jeden se seknul?
Petr Konečný: Sedni si odebírám ti slovo, nejsi ve chlívě, žvaň si v klubu padesát plus, nedělal jsi nic, drž hubu, odebírám ti slovo, tři hodiny vás tady minule otravoval, stejné žvanění máš teď k vyúčtování, sedni si a neotravuj! My tady máme odborníka, který nám za dvacet minut uteče, a nedozvíte se nic, tebe budeme poslouchat hodinu.
Jiří Kubíček: On může jít domů, vždyť ta smlouva je neplatná!
Martin Koubek: My ho tady chceme jako hosta!
Jiří Kubíček: Pane Koubku, vy, kdybyste jednal s insolvenčním správcem, a máte tam někoho, kdo má mít dva podpisy a má jeden, vy byste… (skočeno do řeči)
Martin Koubek, zapisovatel: …proto já nemůžu dělat předsedajícího, protože už bys byl venku!
Jiří Kubíček: Takže mě, když dávám faktickou připomínku, tak znovu…
Petr Konečný: To není faktická připomínka, to je žvanění!
Jiří Kubíček: Vy nejste zvědavý pane Kosino, že máte špatně vyúčtování?
Ivo Kosina, majitel jednotky: My nejsme zvědavý na tvoje řeči, my chceme slyšet názor odborníka, klidně o tom dáme hlasovat.
Jiří Kubíček: Ale vždyť nemáte tu smlouvu! Za naše SVJ musí jednat dva lidé!
Ivo Kosina: To nás vůbec nezajímá, vůbec.
Jiří Kubíček: Na co chcete odborníka, když ta smlouva je neplatná, paní Juříčková vy jste dělala naše stanovy, kdo musí podepisovat za SVJ, aby bylo právní jednání platné?
Jana Juříčková, zaměstnanec AK Konečný: Proč? Já tady nejsem jako právnička, kdybych tady byla jako právnička tak mi zaplatíte tři tisíce za hodinu!
Petr Konečný: Sedni si a nech nás normálně jednat!
Jiří Kubíček: Můžete mně říct, jestli je platná smlouva, když to podepsal jeden, pane Zelenko prosím vás, kdyby podepsal jenom jeden, je ta smlouva platná?
Roman Zelenka, ředitel SNO: Dáš mě slovo, můžu mluvit chvilku?
Petr Konečný: Máme bod tři, zprávu správce…

Je pro mě naprosto zarážející, jak právník Konečný vždy v poslední chvíli ani nedopustí dokončení položení otázky panem Kubíčkem, a stále hysteričtěji reaguje a snaží se ho umlčet. Nyní přeskočíme a posuneme se k samotné debatě k rozúčtování.

Lubomír Outrata, vlastník tří jednotek v domě: Takže v roce 2019 jestli si vzpomínám, se rozúčtovalo 40:60, a nebyly koeficienty, v roce 2020 se rozúčtovalo jenom na metry podle podlahové plochy a v roce 2021, 2022 jste naběhli na 40:60 a koeficienty, a potom třeba řeknu korekce to mně vyrazilo dech, korekce je výborný slovo, nevím proč je, takže v případě jednoho mého bytu, když někdo šetří, tak měl čtyři tisíce jednotek a korekcí mu naskočilo plus tři tisíce tři sta jednotek a to je ta solidárnost, tak na tu já kašlu na takovou solidárnost, protože jestliže tady demotivujeme lidi, aby šetřili, tak takový koeficienty já nechci, právě a to jsem se ptal, jakýma koeficientama jste dělali 2021, 20 jsme dělali podle plochy, ale v tom 21 tam jsou jakýsi díly, to nevím, kdo z čeho cucá, to je vaše
práce?
Jiří Sobotka: To jsou stavy z měřičů.
Lubomír Outrata: To jsou stavy z měřičů, ale některý položky vůbec nevím, jak jste se k nim dostali.
Jiří Sobotka: Můžu vám je vysvětlit.
Lubomír Outrata: Tak na to se těším, já jsem vám volal a všem, nikdo se mně neozval, chtěl jsem to vědět.
Jiří Kubíček: Pane Outrato poslechněte si tu zásadu, a teď pane Sobotko prosím odpovězte, máte ve smlouvě s náma, že použijete vyhlášku 269/2015? To je vaše smlouva, máte? Ne, prosím vás, ještě jednou, já jsem možná amatér, ale na ministerstvu místního rozvoje mně řekli, že zasloužím jedničku, takže ještě jednou, máte ve smlouvě dvěstěšedesátdevítku? Pracovali jste podle ní? To znamená, že můžete i polohové koeficienty a rozdělení 60:40 nebo 40:60, je to ono…
Jiří Sobotka: Samozřejmě, ten systém to umožňuje.
Jiří Kubíček: Máte to ve smlouvě? Takže ještě jednou, za prvé za naši firmu mohou jednat vždycky dva, a je tam jeden, četl jste vyhlášku?
Petr Konečný: My si pozveme odborníka a ty ho jenom obtěžuješ.
Jiří Kubíček: Vy jste zrušili Techem, přes pana Černého, který říká, že vůbec nemohl jednat, si u vás něco objednal, můžete mi říct, s kým jste podepisoval tu smlouvu, vždyť tam máte uvedeného Konečného.
Vladan Černý: Ale co řešíme Techem!? Jestli je to neplatný, tak si to podepíšeme znova, sedni si na zadek!
Jiří Kubíček: Byl jsem na ministerstvu pro místní rozvoj, a teď vám přečtu to podstatné, vyhláška 269…

Jak se Kubíček a odborníci nakonec shodují…

Vyhlášku ale Kubíček asi nesmí citovat. Je opakovaně umlčován.

Petr Konečný: Jirko běž si do klubu padesát plus, Jirko nech si to na klub padesát plus, sedni si!!!
Jiří Kubíček: To si teda nesednu, jednáme ve věci vyúčtování…
Petr Konečný: Nech si to na klub šedesát plus, nezdržuj nás, sedni si, řídíš tu schůzi?

Jiří Kubíček: Prosím vás, teď mám dotaz na pana Sobotku…
Petr Konečný: Nemáš dotazy!! tak ho nech mluvit a přestaň žvanit, sedni si, Jirko tady nejsme v klubu padesát plus, sedni si, protože ti to říkám, sedni si nebo běž do svého klubu, tam si žvaň co chceš, odebírám ti slovo, sedni si, odebírám ti slovo, přestaň žvanit!!
Petr Konečný: To jste tady slyšeli od pana Zelenky, pan Kubíček přišel a začal do toho vrtat, metody začal měnit Jirka a udělal v tom bordel a my jsme, když jsme to zjistili, tak jsme se poradili s odborníkama, proto jsme udělali tento materiál, který jsme vám poslali, Jiří Kubíček tady žvaní o tom, co chtěl udělat a neudělal nic, tady je posudek! Kde máš posudek? Nemáš žádnej, tak přestaň žvanit!
Jiří Kubíček: Tady ho máte! Na co jsou nám polohové koeficienty, když nemůžeme použít vyhlášku 269, protože musíme měřit na metry…

Jiří Sobotka: Vy byste nechal vše dělat podle metrů?
Jiří Kubíček: My nemáme jinou šanci!
Jiří Sobotka: Na co máte měřiče tepla?
Petr Konečný: Přesně, Jirko, proč jsi utratil za měřiče tepla, zbytečná investice…
Jiří Kubíček: Ne, nemáte pravdu…
Jiří Sobotka: Vy máte měřiče, podle kterých nechcete účtovat?
Petr Konečný: Přestaň mluvit a sedni si, anebo si běž do svého klubu!

Nyní jde o konkrétní citace, jak účtovat teplo v domě tohoto typu. Pro neodborníka je text nesrozumitelný, uvádím ho v plném znění jen pro úplnost. Principem sdělení je skutečnost, že na konci se Kubíček a „odborník“ v podstatě shodují…

Nikol Martinová, evidentka SSD, rozesílá vyúčtování a vede komunikaci za SNO: … protože jsem věděla, že to tady bude téma, protože, vy jste takový atyp, ptala jsem se paní Trčkové, která je hlavní školící všech rozúčtovatelů v České republice jak tohlencto řešit a ona mi napsala, vyúčtování v objektech, kde bytové předávací stanice nejsou řešeny, protože v náměru naměřeného tepla je kromě spotřeby tepla i ohřev teplé vody, tak se nedoporučuje provádět korekce na polohu ani na spodní a horní hranici vyúčtování, dále se neprovádí přepočet podlahové plochy na započitatelnou plochu, základní náklady se přerozdělí podle podlahové plochy jednotek, většinou třeba 60 na 40 dle měřáků, vždycky se musí odsouhlasit na shromáždění, my nikdy neděláme nic bez sdělení SVJ.

Jiří Kubíček: Já vám teď přečtu stanovisko ministerstva pro místní rozvoj, už se začínáme shodovat, protože v objektu má SVJ takzvané bytové stanice, které dohromady měří spotřebu tepla a ohřev teplé vody, nelze pro nás použít vyhlášku 269/2015, SVJ se musí řídit zákonem 67/2013 v platném znění § 6. Kubíček cituje ze zákona: Rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům. Náklady na vytápění v případě, že není stanovena povinnost instalace stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, a náklady na společnou přípravu teplé vody pro dům z náměrů vodoměrů na teplou vodu podle jiného právního předpisu, se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi zájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva, u společenství ujednáním VŠECH vlastníků jednotek. Pokud k dohodě nedojde, rozúčtují se náklady na vytápění a společnou přípravu teplé vody podle jiného právního předpisu upravujícího podrobnosti pro rozúčtování nákladů na dodávku tepla a společnou přípravu teplé vody v domě. Změna způsobu rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům je možná vždy až po skončení zúčtovacího období.

Když se podíváte na doplněk vyhlášky č. 237/2014 Sb., kterým se upravuje vyhláška č. 194/2007 Sb. v § 7a jsou vyjmenované přístroje, kterými je nutné vybavit budovy pro měření tepla k vytápění, tepelné energie pro ohřev teplé vody. Váš měřič, který měří dohromady vytápění a ohřev teplé vody NENÍ vyjmenován, protože pokud jsou v objektu instalovány bytové stanice, tak k tomu ministerstvo přistupuje, jako že není společný ohřev teplé vody. Pro váš objekt a typ měření je tedy nutné sepsat jiný způsob rozúčtování a ten odsouhlasit na shromáždění. Dokud nebude jiný způsob rozúčtování odsouhlasen, je potřeba provádět rozúčtování podle plochy. Toto jsem vám popsala v excelu, který jsme zaslala v roce 2021 a znova jej přikládám. V SVJ se tedy musíte domluvit na písemném ujednání podle stanov na základě výše uvedeného a následně jasně popsat a schválit, jak budete rozúčtovávat náměry z měřičů tepla jak pro vytápění, tak i pro ohřev teplé vody. Písemné ujednání musí obdržet všichni vlastníci SVJ.

Rozumím tomu jako koza petrželi. Co ale chápu vcelku přesně je to, že stanovisko Jiřího Kubíčka a odborníka je nyní více méně shodné. Konečný ale nadále opakuje svoje výkříky o klubu padesát plus…

Jiří Kubíček: Schválení musí být u SVJ všech vlastníků, to je ten případ, co se stalo panu Zelenkovi, co říká zákon 67/2013 Sb., takhle je to uděláno i u nás, já jsem ten dům nestavěl, není možný jinak, než domluvit všechny, pokud k dohodě nedojde, rozúčtují se náklady na vytápění a ohřev teplé vody podle jiného právního předpisu upravujícího podrobnosti pro rozúčtování nákladů dodávkou tepla v domě, změna způsobu rozúčtování na topení a ohřev teplé vody je možná vždy až po skončení zúčtovacího období, takže nebylo možno vůbec použít tyto náměry v roce 2021, to se dalo udělat od příště, když se domluví všichni vlastníci, a teď poslouchejte, když se podíváte na doplněk vyhlášky 237/2014, kterým upravuje vyhláška 197/2007…
Petr Konečný: Jirko ty tomu stejně nerozumíš, sedni si, přestaň, odebírám ti slovo, dáme slovo odborníkům…
Jiří Kubíček: Já čtu z odborného posudku a vy mně pak řeknete, jestli mám pravdu, vyjmenované přístroje…
Petr Konečný: Sedni si a přestaň žvanit, nemáš slovo, až budeš mít slovo můžeš číst, teď si sedni…

Jiří Kubíček: Teď řešíme teplo v domě, já chráním zájmy vlastníků.
Petr Konečný: Chráníš svoje věci akorát, nechme mluvit odborníky, seš amatér hovno tomu rozumíš, sedni si…

Konec 2. části, pokračování příště

Vlastimil Blaťák