Vláda jede na Olomoucko. Navštíví také květinářství v Jeseníku

Premiér Petr Fiala společně se členy vlády dorazí ve středu 29. března do Olomouckého kraje. Zamíří na sever regionu, kde se kromě dalšího programu uskuteční výjezdní zasedání vlády ČR. Jednání se zúčastní také krajská rada v čele s hejtmanem Josefem Suchánkem.

„Olomoucký kraj si předsevzal, že městům a obcím na severu a dalším okrajovým částem regionu pomůže, protože je trápí například špatná dopravní obslužnost, nedostatek pracovních příležitostí nebo úbytek obyvatel. Jsem moc rád, že o těchto problémech vláda ví a věřím, že na společném jednání načrtneme řešení a vize, jak tuto situaci zlepšit,“ uvedl hejtman Suchánek.

Obchvat Bludova i květinářství v Jeseníku

Na jednání se zástupci vlády, starostkami i starosty a radními z Olomouckého a sousedního Moravskoslezského kraje se bude mluvit například o změně přerozdělování daní tak, aby více peněz zůstávalo přímo městům a obcím v regionu. Mimo Jeseník, kde je plánována mimo jiné návštěva květinářství Mimoza v Průchodní ulici, by členové vlády měli zavítat také na Šumpersko, konkrétně na stavbu obchvatu Bludova nebo přímo do Šumperka.

„Vládě jsme navrhli několik témat, o kterých s ní chceme jednat. Jde například o energetickou koncepci státu, výstavbu tunelu pod Červenohorským sedlem, zavedení rychlého internetu do okrajových částí kraje nebo navýšení peněz pro údržbu a opravu silnic. Mluvit chceme také o odpadovém hospodářství,“ dodal hejtman Suchánek.

Hejtmanství jedná s vládními představiteli pravidelně. Na konci února navštívil Olomoucký kraj ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek a začátkem března přijel do regionu také ministr financí Zbyněk Stanjura. S krajskými radními jednal například o financování sociálních služeb a zdravotnictví.

Vlastimil Blaťák