Olomouc postupuje do čtvrtfinále! Vary nezvládly nervózní závěr čtvrtého zápasu

Olomouc slaví. V úterý večer proměnila před našlapanou Plecharénou mečbol a ovládla sérii s Karlovými Vary 3:1 na zápasy. Energetici nezvládli závěr utkání, kdy se o šanci na zvrat připravili sérií zbytečných vyloučení, a místo snížení potřetí inkasovali.

HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

stav série 3:1 – do čtvrtfinále postupuje Olomouc

Nervózní zápas pokračoval v duchu předchozího duelu, s množstvím osobních soubojů a potyček. Skóre otevřel v jedenácté minutě Jakub Orsava rychlou střelou, kterou Habal nemohl vidět – 1:0.  Před koncem třetiny to pak byl znovu nejlepší hráč utkání Orsava, kdo těsně minul levou tyč po přečíslení karlovarské obrany ve dvojici s Pavlem Musilem.

Druhý gól domácích padl až po změně stran, a jeho autorem byl opět Jakub Orsava. Dlouhá skrumáž před brankou hostí zaváněla gólem celou dobu, Orsavovi se nakonec podařilo puk procpat za brankovou čáru a stadion podruhé vybuchl nadšením – 2:0. Fanouškům se pak nelíbilo vyloučení domácího Mareše a hlasitě to dali najevo, konec druhé třetiny zpestřila už po siréně bitka za Konrádovou brankou, a rozhodčí rozdali čtyři pětiminutové tresty, po dvou na každé straně.

Ve třetí části se Kohouti snažili za každou cenu udržet vedení a hosté zvrátit nepříznový stav. Na ledě to i nadále jiskřilo, deset minut před koncem vyfasoval za velmi tvrdý faul na Musila trest na pět minut plus do konce Ondřej Dlapa, a Olomouc početní výhodu rychle využila – třetí branku přidal Jan Knotek, a Plecharéna slavila. Vary závěr utkání nezvládly, bezprostředně po třetí olomoucké brance putoval zbytečně na trestnou Redlich a nabídl tak Kohoutům dvouminutovou přesilovku pět na tři. Čtvrtý gól mohl ještě přidat v mimořádné formě hrající Jakub Orsava, nedal, na osudu série už to ale nic nezměnilo.

Branky a nahrávky: 11. Orsava (J. Káňa, Rašner), 32. Orsava (P. Musil, Rašner), 53. Knotek (Orsava, J. Káňa)

HC Olomouc: Konrád (Lukáš) – T. Černý, Ondrušek (C), Rašner, Dujsík, Škůrek, Švrček, Mareš – J. Káňa (A), P. Musil, Orsava – Kusko, Knotek (A), Bambula – Plášek ml., Klimek, Navrátil – Kucsera, Menšík, Rutar.
Trenér: Jan Tomajko

HC Energie Karlovy Vary: Habal (Lukeš) – Havlín, Huttula, Pulpán, Stříteský, Dlapa, Mikyska, Bartejs – Koblasa, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, Hladonik – Redlich, Jiskra, Kohout – Kružík, Koffer, Kofroň.
Trenér: David Bruk

Rozhodčí: Šír, Ondráček – Svoboda, Hynek
Miroslav Hladiš