Ivan Langer u Xavera Veselého: Zváží svoje členství v ODS!

Někdejší „korunní princ ODS“ Ivan Langer, který stojí od roku 2010 mimo vysokou politiku, šokoval v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým, když oznámil, že zváží svoje členství v Občanské demokratické straně. „Mám před sebou etapu, kdy se mám rozhodnout, jestli zaplatit členské příspěvky, nebo nezaplatit,“ uvedl doslova.

Rozhovor byl natočen 8. března letošního roku před prezidentskou inaugurací, a poslechnout si jej můžete ZDE.

Langer zváží své členství

„Velká očekávání vystřídala celá řada zklamání, a myslím si, že to není žádné tajemství, že cítím velké rozpaky z výkonu Občanské demokratické strany, jejímž jsem stále členem a teď mám před sebou etapu, kdy se mám rozhodnout, jestli zaplatit členské příspěvky, nebo nezaplatit,“ uvedl Ivan Langer hned na začátku rozhovoru.

ODS podle něj ovládl manažerismus, komunalismus a coubertainismus. „Manažerismus je ad hoc operativní řešení problémů a absence strategického myšlení. Komunalismus je v tom nejlepším slova smyslu odeideologizování politiky, kdy není podstatné, jestli je Pepa, Pavel, komunista, socialista odéesák, lidovec nebo kdo, opravujeme ty lavičky a chodníky a ideologie jde stranou. A coubertainismus je naplnění myšlenky není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Z ODS vyprchala touha vítězit,“ myslí si někdejší ministr vnitra.

Ivan Langer působí jako advokát, po odchodu z vysoké politiky byl v listopadu 2012 zvolen do regionální rady ODS v Olomouckém kraji, později zůstal už jen řadovým členem ODS. Dlouhodobě se věnuje poesii, kterou publikuje především na sociálních sítích a ve svých básních glosuje současné společenské dění.

Vlastimil Blaťák