Střeň zažije špičkovou cyklistiku, ovládne ji nová disciplína gravel

V obci Střeň se po kratší odmlce naváže na tradici cyklistických závodů, v sobotu 22. dubna 2023 se uskuteční závod v nové cyklistické disciplíně gravel. Tento nový závod bude mít i nový název který je typický pro náš region, a to HANÁCKÉ GRAVEL. Závod HANÁCKÉ GRAVEL ve Střeni bude součástí závodů GRAVEL BOHEMIA CUP – ČESKÝ POHÁR 2023.

Roman Kreuziger, František Raboň, Leopold Konig, Tomáš Konečný, Jan Hruška, Jan Svorada, Lubor Tesař, Alois Kaňkovský, Jaroslav Kulhavý, Ján Valach, Pavel Boudný, závodníci z týmu PSK Whirpool HK, ale i slavné československé cyklistky jako Lada Kozlíková (nyní Usnulová), Tereza Huříková, Jiřina Ščučková, Julie Pekárková, Pavlína Šulcová, Tereza Trefná a další známá jména cyklistiky znají atmosféru cyklistických klání ve Střeni.  Letos se chystá pokračování, avšak v novém kabátě. „Je pro nás nesmírně zavazující navázat na tradici závodů ve Střeni, dnes však píšeme novou historii v jiné disciplíně. Jmenuje se gravel, proto má i celá akce i nový název Hanácké gravel,“ říká za organizátory Petr Březina.

Co je to vlastně gravel? mutant mezi silničním a cyklokrosovým kolem

„Současná gravelová kola, která jsou poslední kategorií cestovních a závodních kol, nejsou čisté silničky, ani kola cyklokrosová, jestli to tak mohu stručně popsat. Jeto v podstatě kříženec mezi silničním a horským kolem, který zvládne roli obou z nich,“ vysvětluje Březina.  „Jejich kouzlo je především ve všestrannosti. Pokud nasadíte kola s klasickými silničními plášti nebo galuskami, stává se z gravel biku silniční kolo. Do rámu, který má širší přední vidlici i zadní stavbu rámu, se však na rozdíl od silničních speciálů vejdou i širší terénní pneumatiky. Pouhou výměnou kol pak jezdec získá bicykl, který si velmi dobře poradí i s lehčím terénem. Je to rychlé kolo, kolo pro každého z nás a navíc se hodí do Litovelského Pomoraví a na asfaltové cyklostezky, polní cesty i šotolinové cesty, stezky, Tato disciplína je poměrně mladá, nicméně tento typ kola zažívá obrovskou popularitu,“ dodává.

Po loňském premiérovém domácím šampionátu se v novém roce 2023 plánuje i první Český pohár pro disciplínu gravel. Seriál bude mít celkem pět závodů, z toho jeden je i mistrovstvím České republiky. Závod ve Střeni o délce 62 km bude první zastávkou nového seriálu. Účast již přislíbili Tomáš Konečný, Lubor Tesař, Jan Hruška, Zdeněk Mlynář, Jiřinka Ščučková a řada dalších známých jmen cyklistiky. Po skončení závodu připravují pořadatelé zajímavý doprovodný program.

Vlastimil Blaťák