Pětatřicet cenných kovů. Olomoučtí atleti zářili

Olomouckým atletům všech kategorií se podařilo posbírat celkem 35 cenných kovů na Mistrovství Moravy a Slezska. Všechny závody proběhly na přelomu ledna a února v ostravské hale, kvůli počtu účastníků bylo mistrovství rozděleno do více dnů.

Celou tour MMaS začali vícebojaři, kterým se podařilo získat celkem 3 cenné kovy. Ziskem 10 medailí přispělo do sbírky mladší a straší žactvo. Další kategorie dorosteneckých a juniorských týmu, společně s elitní kategorií mužů a žen vybojovali pro atletický klub neuvěřitelných 25 medailí.

Mladší žactvo

Mistrovství Moravy a Slezska je pro mladší žáky vrchol halové sezóny. Většina nejmladších atletů prokázala skvělou formu, když si přivezla vylepšené osobní rekordy.

Dvě individuální medaile vybojovala mladší žákyně Gabriela Sovová. Ve finále na 60 m se jí bohužel nepovedl start a na cílové čáře byla o pár tisícin sekundy později než její soupeřka z Otrokovic. Musela se tak spokojit se stříbrnou medailí výkonem 8,31 s. Vše si pak vynahradila v běhu na 150 m, kde suverénně zvítězila a časem 20,10 s se zařadila na čtvrté místo republikových tabulek. Gabča byla také členskou stříbrné smíšené štafety na 4×200 m, která ve složení Bednaříková, Sovová, Mazur, Ungureanu získala stříbrnou medaili výkonem 1:53,23 min.

Starší žactvo

O nejhodnotnější výkon se postaral Sebastian Vacík, který vyhrál 60 m překážek v novém osobním rekordu 8,81 s. Stříbro získali Lucie Skácelová na trati 3000 metrů, Magdaléna Slováčková ve vrhu koulí a Julian Glavan ve skoku o tyči. Bronzovou medaili si domů odvezli Honza Bareš ze skoku vysokého a Aileen Kaňkovská z běhu na 150 m. Na závěr si pak pro bronzovou medaili doběhla štafeta žákyň na 4×200 m ve složení Ema Borůvková, Denisa Nováková, Viktorie Hrudníková a Aileen Kaňkovská.

Dorostenci, Dorostenky, Junioři, Juniorky, Muži, Ženy

Ostravský tartan seděl v sobotu 4.2.2023 především běžcům sprinterských ale i středních tratí, kteří si kromě medailí odvezli rovněž spoustu osobních rekordů.

Hned o tři zlaté medaile se postarali sprinteři na 200 m. Karel Brychta zvítězil časem 22.26 s a Johanka Šafářová doběhla v čase 24.26 s. Ta kromě individuálního úspěchu přispěla také k vítězství olomoucké štafety na 4 x 200 m Juniorek. Skvělou formu předvedl Jason Flaviano Za Nzambi, který stlačil svůj čas na 800 m pod dvě minuty a ovládl juniorskou kategorii časem 1:59.36. Jiří Novotný v tyči překonal rovných pět metrů. Znovu tak zdolal tuto významnou hranici a zvítězil v mužské kategorii. Tradičně silnému koulařskému zastoupení se podařilo vybojovat tři zlaté medaile. Postarali se o ně Mazurová Martina (Juniorky – 13.68 m), Tomášková Blanka (Ženy – 13.89 m) a Jakub Héža (Muži – 16.54 m). Zlatou sbírku doplnili ještě výškaři Adam Tomášek (Junioři – 201 cm), Ondřej Tesař (Muži – 201 cm) a překážkář Jiří Odvářka v mužské kategorii výkonem 8.10 s.

Jaroslav Vychodil