Na Libavé cvičí další Ukrajinci. Navštívila je ministryně obrany

Další stovky ukrajinských vojáků nyní navzdory mrazu cvičí ve vojenském újezdu Libavá. Stejně jako v minulé rotaci se výcvik týká hlavně základních schopností pozemních sil, jako je střelba z ručních zbraní, pohyb jednotek po bojišti, minometná palba a další nezbytné dovednosti.

Vojáky v pátek navštívila ministryně obrany Jana Černochová s náčelníkem generálního štábu generálmajorem Karlem Řehkou a delegací poslanců a senátorů z příslušných výborů.

„Děkuji vám, že na Ukrajině bojujete i za nás,“ řekla na úvod svého projevu k ukrajinským vojákům na jednom ze stanovišť ministryně obrany a dále je ujistila, že ČR nehodlá polevit v dodávkách techniky a materiálu, které Ukrajině pomáhají v obraně před ruskou agresí. „Nadále také budeme poskytovat i výcvik ve všech dovednostech, o které je ze strany ukrajinské armády zájem,“ uvedla ministryně Černochová.

„Dnešní návštěva výcviku ukrajinských vojáků na mě udělala silný dojem. Jsem hrdý na to, že naše armáda dokázala tak rychle připravit podmínky už pro druhou skupinu jednotek, které rovnou od nás odcházejí na frontu. Na té bojové linii nasazují životy, aby bojovali i za naši svobodu,“ říká předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer.

„Jsem rád, že jsem měl možnost vidět výcvik ukrajinských vojáků. Hlasovali jsme pro to, aby se tento výcvik konal, a dobře jsme udělali,“ říká místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO), který byl rovněž součástí dnešní delegace.

V současnosti je výcvik zaměřen především na schopnosti jednotek pozemních sil. Jedná se o ostré střelby i taktickou přípravu a také plánování útoku, obrany nebo přesunů bojových jednotek. Mimo to se také menší část ukrajinských vojáků zaměřuje na výcvik zdravotníků, který zahrnuje například simulaci ošetření většího množství zraněných po dělostřeleckém útoku. Důležitý je také specializovaný výcvik ženijního a chemického vojska.

Mezi ukrajinskými vojáky cvičí také více než dvě desítky žen. „Nejsou to zdaleka jenom zdravotnice, ale slouží i u bojových jednotek. Mají můj obrovský obdiv, protože je to tvrdá práce i pro chlapy, natož pak pro ženy,“ uvedla ministryně obrany.

Ačkoli výcvik samozřejmě vytěžuje část kapacit AČR, znamená pro AČR zároveň velký přínos. „Výcvikem ukrajinských vojáků se výrazně zdokonaluje i česká armáda. Od ukrajinských vojáků, kteří na Libavé cvičí, čerpáme nejen jejich neskutečnou motivaci a nasazení v boji i při výcviku, ale také obrovské množství zkušeností ze skutečného válečného konfliktu s Ruskem, což je nesmírně cenné,“ říká náčelník generálního štábu generálmajor Karel Řehka.

Jedná se o druhou rotaci z celkových pěti, které umožňuje aktuálně schválený mandát. V každé rotaci může cvičit až osm set vojáků ukrajinské armády. Na výcviku jedné rotace se podílí necelé tři stovky vojáků AČR.

Vlastimil Blaťák