Vypnutí osvětlení památek uspoří Hranicím 110 tisíc, říká Michal Ondra

Energetická krize se zásadně podepisuje na městských rozpočtech. Problémy cítí především menší města, která nemají příjmové možnosti metropolí, často ale udržují finančně náročnou infrastrukturu. Například bazén. Předseda finančního výboru města Hranice Michal Ondra (STAN) říká: provoz zařízení udržíme, ale odrazí se to ve výši investičního rozpočtu.

Jaká je povolební situace v Hranicích?

Starostou se u nás po volbách stal Daniel Vitonský z ANO. Získali přitom výborný výsledek. Mají osm zastupitelů, což se naposledy podařilo někdy v devadesátých letech ODS. Považuji určitě za velmi pozitivní, že bylo po volbách zrušeno místo druhého místostarosty, což v rámci volebního období znamená úsporu v řádu několika milionů. Jediný místrostarosta a starosta si jeho práci rozdělili mezi sebe. My jako uskupení PRO Hranice (STAN, KDU-ČSL a nezávislí) jsme získali tři mandáty, z toho jeden pro STAN, to jsem já, a dva za KDU.

V Hranicích přitom o obsazení zastupitelstva rozhodoval jen jeden jediný hlas. Povídejte.

Skutečně se to stalo. Jestliže lidé někdy říkají, že jejich hlas nemá smysl, tak je právě po této zkušenosti musím opravit. V rámci našeho uskupení se totiž stalo, že se do zastupitelstva dostal člen KDU-ČSL o jeden jediný hlas oproti členu STANu. My ale velmi dobře spolupracujeme, jsme z jedné kandidátky.

Jste předsedou finančního výboru města. Jak moc vás zasáhla energetická krize?

Hodně. V rozpočtu města je to poznat. Museli jsme v návaznosti na drahé energie řešit i otázku investičního rozpočtu. Hranice totiž mají například svůj bazén, který je ale energeticky velmi náročný, a tam nějaké výraznější úspory těžko najdeme. Alespoň jsme o hodinu denně zkrátili provoz sauny. Přestali jsme v noci nasvěcovat některé památky. Tyto provozní úspory by měly uspořit asi 110 tisíc ročně. A teď na únorovém zastupitelstvu budeme řešit investiční rozpočet. Budeme pro letošek pracovat s částkou okolo 50 milionů, což je opravdu málo, vzhledem k tomu, že v minulosti jsme se pohybovali někde mezi 100 až 150 miliony. Ale investiční rozpočet jednoznačně utrpěl právě kvůli dražšímu provozu. Je třeba dokončit rozpracované investice, a musíme zahájit i nové investiční akce, nelze ustrnout. Spoustu věcí se ale naštěstí podaří vyřešit dotačně. Příslušný odbor to opravdu pečlivě sleduje a navrhuje možnosti, které jsou pro naše město smysluplné.

Většina středně velkých měst na Olomoucku trpí úbytkem obyvatel, a může to mít vliv i na rozpočty. Jak jste na tom u vás?

Skutečně pozorujeme, že nám ubývají obyvatelé, každý rok je to přibližně sto lidí. Nedávno už jsme se dostali pod hranici 18 tisíc obyvatel. Je to problém, a základ toho problému je v bydlení. Je to veliké téma, i moje, a shodou okolností příští týden jedu do Poslanecké sněmovny na kulatý stůl ohledně sociálního bydlení. Tady zaspaly předešlé městské vlády. V Hranicích sice výstavba bytů v minulosti byla a nějaké nové se dokončují i teď, ale to jsou byty, kdy se bavíme o čátkách, na které nedosáhnou mladé rodiny. Tím spíš za současných úrokových sazeb. Tito lidé jsou nuceni odcházet do menších obcí, protože jsou tam byty levnější, anebo do pronájmů, ale tento trh je v Hranicích vyčerpaný. Samozřejmě je v tom i otázka volnočasového a kulturního vyžití, které ve městě není dostatečné. Ale jediné skutečné zvrácení toho úbytku je dostupné bydlení, startovací byty. K tomu v minulosti nebyla politická vůle.

Vlastimil Blaťák