V Rychlebských horách na Olomoucku řádí vlci, občas dáví dobytek

Rychlebské hory jsou v pohotovosti. Několik vlků, kteří se nacházejí v místních horách, začalo dávit dobytek. Poslední případ je ze 4. prosince z Vlčic, kde zadávili čtyři ovce a jednoho berana. Přestože si vlci udržují od člověka odstup, úplně plaší nejsou a odvažují se až do vesnic.

Přítomnost vlků zaznamenali už před necelým rokem hlídky dobrovolníků i fotopasti, postupem doby se ale na sociálních sítích množí videa přímo z obcí, kam vlci bezostyšně přišli, a přibývá zadávených kusů dobytka. Vlci byli spatřeni a natočeni, obvykle z jedoucích vozidel,ato na několika poměrně vzdálených místech. Například v Bukové, také ve Vápenné poblíž místní pily, nejvíce sociálními sítěmi kolovala videa z Vlčic. „Je patrné, že je zraněn a nedošlapuje na zadní nohu. Co k tomu dodat? Kde jinde by měl být vlk než ve Vlčicích,“ uvedla na facebooku obec Vlčice. Vlci jsou podle všeho dva a zřejmě jde o pár, jeden nedošlapuje na levou zadní nohu. Jejich výskyt potvrzuje i server šelmy.cz, který provozuje Hnutí Duha.

Zadávené kusy dobytka, místní se bojí do lesa

Na Jesenicku se vlci objevili už dřív, ale jen náhodně. Teď se tam ale podle všeho usadili dlouhodobě, a to na velkém teritoriu. Pokud byly první reakce na výskyt vlků nadšené, nyní už v oblasti převažuje střízlivý pohled. Vlci totiž opakovaně roztrhali dobytek, poslední případ je ze začátku prosince právě z Vlčic, kde zvířata roztrhala čtyři ovce a jednoho berana.

Tuzemská populace vlků  pomalu roste. Na území České republiky se podařilo zmapovat čtyřiadvacet vlčích teritorií. Většina z nich se nacházela v Čechách, hlavně v pohraničních oblastech. V osmnácti případech šlo o smečky, ve čtyřech případech o vlčí pár a ve dvou o teritoriální jedince. Nejčastěji se do Česka dostávají vlci ze severu – ze středoevropské nížinné populace, jejíž centrum je v západním Polsku a v Německu. Na Moravu a do Slezska se zatím šíří vlci ze slovenských a polských Karpat.

Miroslav Hladiš